Verenigde Brandweer Muzikanten zoeken nieuwe klaroenblazers

Het ensemble oefent elke week in de hoofdpost van de brandweer in Kortrijk, met secretaris Rik Gistelinck (tweede van links) en voorzitter Christophe Soete (vijfde van links). © JVGK
Redactie KW

Voor de fusies van de brandweerzones beschikte zowat elke brandweerpost over zijn eigen fanfare. Vandaag is dat sterk afgenomen. De klaroenblazers zijn zelfs met uitsterven bedreigd. Niet echter bij de brandweermuzikanten uit Lauwe en Zwevegem. Die slaan al dertien jaar de handen in elkaar om samen plechtigheden op te luisteren. Over vurige noten en een brandend muzikaal hart.

De geschiedenis leert ons dat de klaroenblazers enorm belangrijk waren voor de toenmalige brandweer. Omdat radiocommunicatie nog niet bestond, was het de klaroenblazer die de bevelen van de officier doorgaf met trompetgeschal. Hoewel deze later plaats moesten makenn bleven in de meeste brandweerkorpsen de muziekkorpsen bestaan. Ze waren het visitekaartje van de brandweerpost bij diverse gelegenheden of zorgden voor het nodige ceremonieel karakter tijdens de vaderlandse plechtigheden. Tot op vandaag is dit nog altijd het geval.

In het begin van deze eeuw echter kregen almaar meer muziekkorpsen het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Om een lange traditie niet verloren te laten gaan, nam de verantwoordelijke van de klaroenen van het brandweerkorps in Lauwe contact op met klaroenblazers uit de omgeving. In 2003 werd een partner gevonden in het muziekkorps van de brandweer Zwevegem. De samenwerking verliep snel vrij vlot. Het muziekkorps ging steeds vaker een eigen koers varen, het telde intussen al muzikanten die niet enkel uit Lauwe of Zwevegem afkomstig waren, en het verlangen groeide om op eigen benen te staan. Het ontstaan van de gefuseerde hulpverleningszones in 2015 zorgde uiteindelijk voor een stroomversnelling. Om het voortbestaan van het muziekkorps mogelijk te maken, moest een belangrijke beslissing genomen worden. Er werd vergaderd en overlegd en een nieuwe vereniging werd opgericht. op 27 mei 2016 werd de vzw ‘Verenigde Brandweer Muzikanten’ boven de doopvont gehouden.

Helm en een harp

Voorzitter Christophe Soete (44), vrijwillig brandweerman uit Izegem, doet een warme oproep naar nieuwe muzikanten uit de regio. “Ons klaroenkorps is wellicht een unicum in België. Het zou dan ook mooi zijn mochten we dit in ere kunnen houden. Maar we zoeken niet alleen klaroenblazers, ook het trommelkorps én ons ensemble kunnen extra krachten gebruiken. Hoewel er soms misverstanden over bestaan, hoef je ook helemaal geen brandweerman te zijn om aan te sluiten. Wanneer we op straat komen, merk je het verschil tussen een brandweerman en niet-brandweerman enkel aan het insigne op het kostuum. Bij een brandweerman prijkt er een brandweerhelm op, voor een niet-brandweerman is dit een harp”.

Rik Gistelinck (35), secretaris van de vzw, en lid van de vrijwillige brandweer Zwevegem vult aan: “Het was majoor Chris Deryckere die er op stond om de traditie van de klaroenblazers in ere te houden. Het instapniveau ligt trouwens vrij laag. Onze vzw stelt zich ook ten dienste van hulpverleningszone Fluvia, waarmee een samenwerkingsovereenkomst werd gesloten. We mogen de lokalen gebruiken voor de repetities en voor het transport kunnen we desnoods op een voertuig rekenen.”

(DVH)

Het klaroen- en trommelkorps oefent afwisselend in Lauwe en Zwevegem. Het ensemble doet dat in de hoofdpost in Kortrijk. Info via www.verenigdebrandweermuzikanten.be of bij voorzitter Christophe Soete 0471 28 35 13.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier