VIDEO Gedetineerden van Ruiselede zijn voortaan verantwoordelijk voor 168 fruitbomen

V.l.n.r.: Vanessa Bury (Regionaal directeur), Chris De Vidts (directeur PLC Ruiselede) Stefaan Dyserinck (penitentiair beambte) Etienne De Müelenaere (ingenieur boerderij), Greet Deroo (burgemeester Ruiselede) en Bart Nayaert (gedeputeerde West-Vlaanderen).
Redactie KW

‘De gedetineerden kunnen de boom in’: onder die opvallende noemer werd vandaag een nieuw project voorgesteld in het penitentiair landbouwcentrum van Ruiselede.

Het centrum werkte het project samen met de Vlaamse en federale overheid uit. Het gaat om een boomgaard met 168 bomen, die appels, peren, pruimen of kersen zullen dragen. Op termijn zullen die verwerkt worden tot vruchtensap, ‘juice out of jail’ zoals ze het daar noemen. De vzw Regionaal Landschap Houtland biedt ondersteuning en expertise bij de aanleg. Bij deze wordt de boomgaard ‘Cellmade’ meteen één van de grootste boomgaarden van West-Vlaanderen. De gedetineerden zullen instaan voor de aanplanting en onderhoud en krijgen daar een beperkte vergoeding voor. De inkomsten die zij genereren uit de gevangenisarbeid spelen een belangrijke rol bij de betaling van hun burgerlijke partijen.

Cellmade is een autonome dienst binnen de FOD justitie die instaat voor de tewerkstelling van gedetineerden. Naar analogie met het buitenland veroveren producten, gemaakt achter celmuren, meer en meer de consumentenmarkt. Cellmade biedt nu onder andere al kaas, honing en tuinmeubelen aan.

(WV – Foto WV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier