Wonen Regio Kortrijk: vooral alleenstaanden op wachtlijst

Momenteel wordt de wijk Nieuw Kortrijk, hier een visualisatie van de Acacialaan, onder handen genomen. © GF
Redactie KW

Wonen Regio Kortrijk heeft zijn eerste jaarverslag klaar. Daaruit blijkt dat vooral eenpersoonsgezinnen op zoek zijn naar een sociale woning.

Wonen Regio Kortrijk ontstond een jaar geleden uit een fusie van de sociale huisvestingsmaatschappijen Goedkope Woning, Zuid-West-Vlaamse en Eigen Haard is Goud Waard. De maatschappij beheert 2.521 sociale huurwoningen en is daarmee de derdegrootste in West-Vlaanderen.

In 2017 werden 21 sociale koopwoningen opgeleverd, 99 wooneenheden worden verder gebouwd en 100 bijkomende sociale koopwoningen worden voorbereid. De maatschappij investeert meer dan 10 miljoen euro per jaar in het huurpatrimonium. Ook voor sociale leningen kan men terecht bij Wonen Regio Kortrijk, in 2017 werden voor een bedrag van 10.630.912 euro aan leningen verstrekt.

Drie Hofsteden

“Op Kortrijks grondgebied werd in 2017 volop verder gerenoveerd en gebouwd”, aldus directeur Ilse Piers. “Bij de renovatie van de Drie Hofstedensite in Kortrijk wordt het aantal appartementen verhoogd van 220 naar 260. Het eerste flatgebouw (109 appartementen) werd afgewerkt en is bewoond. Het andere flatgebouw (119 appartementen) zal volledig klaar zijn eind 2018. Een derde nieuwbouw woontoren werd toegevoegd en is ook bijna klaar.”

“De wachtlijst is in een jaar tijd met 250 aanvragen gedaald” – Maxim Veys

Voorzitter Maxim Veys: “De bouwprojecten worden aan een zeer hoog tempo verdergezet, we investeren 10 miljoen euro per jaar. Weinig bouwmaatschappijen doen ons dat na in Vlaanderen.”

Venning

De masterplannen voor de andere wijken werden geconcretiseerd en gaan in 2018 van start. Het gaat over Nieuw Kortrijk (net opgestart), Kapel Ter Bedehof, de Cederlaan, Blauwe Poort en Tuighuisstraat. De koopprojecten Zuidstraat Heule en Kloosterstraat Marke volgen daar onmiddellijk op. Ook het project De Knok (41 woongelegenheden) in Bissegem werd verder ontwikkeld. Het project Rollegemkerkstraat (13 appartementen) in Rollegem werd afgewerkt en is bewoond. In de wijk Venning zijn alle woningen in gebruik en is men van start gegaan met de aanleg van het openbaar domein.

Wachtlijsten

De wachtlijst voor huurwoningen is voor het eerst sinds lang gekrompen. “Er waren 2.503 aanvragen in 2017, dat aantal ligt lager dan in 2016 (2759)”, aldus nog Maxim Veys. “Er is een grote nood aan bijkomende woningen en appartementen voor alleenstaanden: 52% van de wachtlijst bestaat uit eenpersoonsgezinnen. Bijna 4 op 5 kandidaat-gezinnen bestaan uit één of twee personen. Slechts 15% bestaat uit gezinnen met vier personen of meer.” (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier