Fietsverbinding tussen De Gavers en Transfo compleet

Nadat het ontbrekende stuk jaagpad tussen de sluizen van Kortrijk en Zwevegem als fietspad gerealiseerd werd, kon de fietssnelweg officieel ingereden worden. (Foto PVH)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het jaagpad langs het kanaal Bossuit-Kortrijk is officieel als fietssnelweg ingehuldigd. Dit kon nu nadat het laatste belangrijke stuk van vier kilometer tussen De Gavers in Harelbeke en Transfo in Zwevegem klaar is.

Via deze nieuwe fietssnelweg van Zwevegem naar Kortrijk of omgekeerd, kan fietsen, zowel functioneel als recreatief, nu vlotter en veiliger verlopen. De strook van vier kilometer lang was een belangrijke, nog ontbrekende schakel, voor verschillende fietsnetwerken. Deze strook verbindt nu De Gavers in Harelbeke met Transfo in Zwevegem.

Het stuk fietssnelweg werd door De Vlaamse Waterweg nv aangelegd, onder impuls van de Provincie West-Vlaanderen en in samenwerking met de steden Kortrijk en Harelbeke en de gemeente Zwevegem. “Voor het realiseren van het jaagpad was het van in het begin belangrijk dat er voor fietsers en wandelaars voldoende aantakkingen waren”, zegt het Harelbeekse provincieraadslid Marleen Rogiers.

“Zo investeerde de Vlaamse Waterweg ook in aansluitingen op de Beneluxlaan in Harelbeke en de Deerlijkstraat in Zwevegem. Ik wil de Vlaamse Waterweg nadrukkelijk bedanken om de volledige financiering van het jaagpad en de aantakkingen op zich te nemen. Het jaagpad is voortaan bekend als fietssnelweg F374. De nieuwe signalisatie wordt eerlang overal geplaatst.”

Multifunctioneel

“De waterwegen spelen naast transport nog een belangrijke rol in onze hedendaagse samenleving. Ze bepalen mee het landschap, trekken ze natuur en recreanten aan en oefenen een groeiende aantrekkingskracht uit als woonomgeving”, zegt Agnes Peil, afdelingshoofd Bovenschelde van De Vlaamse Waterweg nv.

“De Vlaamse Waterweg houdt volop rekening met deze multifunctionaliteit. Het inschakelen van jaagpaden in routenetwerken past perfect in deze visie. Daarom was het belangrijk dat dit stuk fietssnelweg tussen de sluizen van Kortrijk en Zwevegem nu gerealiseerd is. In feite werden hierbij twee nieuwe fietspaden aangelegd: een met aansluiting op de Beneluxlaan en een fietspad met aansluiting op het bestaande fietspad N391.”

De investering was goed voor zo’n 600.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier