Kortrijk krijgt na vaste telpaal in Budastraat nu ook mobiele fietsteller

Volgens de fietstelpaal in de Budastraat passeren er dagelijks gemiddeld 3.200 fietsers. © JVGK
Redactie KW

Eind september 2017 plaatste het stadsbestuur een vaste fietstelpaal in de Budastraat. Sinds maandag test de stad nu ook de mobiele fietsteller uit. Het project kost de stad zo’n 10.000 euro.

Met deze teller wil de stad nagaan hoeveel fietsers er rijden in vergelijking met het aantal wagens én de fietsinvesteringen nog gerichter doorvoeren. Deteller staat nu in de Heulsestraat, tussen de Bissegemsestraat en de Meensesteenweg. Dit is een interessante locatie omdat de Heulsestraat recent is ingericht als fietsstraat. Tijdens de testperiode van één maand test de stad het onderhoudsaspect en de verwerking van de cijfergegevens.

Vanaf de lente 2018 zal de stad jaarlijks op dezelfde locaties en dezelfde tijdstippen het aantal fietsers meten. Zo realiseert de stad een meetnet voor fietsers. Door inzicht te hebben in het aantal fietsers kan de stad nog betere keuzes maken voor de fietsinvesteringen. Als op een bepaalde verbinding zonder fietspaden veel fietsers rijden, kan zo de keuze volgen om ruimte te maken voor fietspaden.

Boven verwachting

“De doelstelling is tweeledig. Meten is weten: dergelijke tellingen helpen ons om keuzes te maken voor ons fietsbeleid”, verduidelijkt schepen Axel Weydts (SP.A). “Maar door het aantal passerende fietsers zichtbaar te maken met een opvallend display, stimuleren we ook het gebruik van de fiets. Ook hier haalden we de mosterd in Kopenhagen.”

De mobiele teller werkt op basis van slangtellingen. Er wordt een rubberen slang over de weg gespannen. Telkens een voertuig over de slang rijdt krijgt het toestel een impuls en berekent het op basis van heel wat parameters – zoals afstand tussen de twee wielen, hoeveelheid druk, tijd,…- of het over een fiets of een wagen gaat. Het is één van de betrouwbaarste methodes om fietsers te tellen. De installatie draagt een kostenplaatje van om en bij de 10.000 euro.

Intussen meet de vaste fietstelpaal in de Budastraat gemiddeld 3.200 fietsers per dag. “Dat overtreft onze verwachtingen serieus“, klinkt het bij de schepen. “Zo hebben we onlangs de kaap van de 100.000 fietsers overschreden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier