N-VA Ieper wil doofplan herzien en lichten weer laten branden

Redactie KW

Hoewel N-VA Ieper als kartelpartner samen met CD&V het doofplan goedkeurde, wil de partij nu opnieuw de lichten laten branden.

N-VA Ieper lanceerde donderdag een promofilmpje op Facebook. Daarin leggen onder meer schepen Eva Ryde en Jan Delie uit wat de krachtlijnen van het verkiezingsprogramma van N-VA zullen zijn. De opmerkelijkste passage is die waarin gemeenteraadsvoorzitter en Kamerlid Jan Vercammen zegt dat N-VA opnieuw de lichten wil aansteken. “Wij willen inderdaad het doofplan herzien”, zegt voorzitter Bernard Van Isacker van N-VA Ieper. “Een degelijk lichtplan vraagt een concrete toepassing. De ene straat is de ander niet en het ene kruispunt is uiteraard het andere niet. We willen een evaluatie maken van de verschillende types kruispunten, pleinen en straten in Ieper en de deelgemeenten. Van sommige zaken durven we nu al resoluut zeggen: steek het licht opnieuw aan! En dan hebben we het bijvoorbeeld over drukke en gevaarlijke kruispunten, plekken waar wat meer sociale controle nodig moet zijn, ontmoetingsplekken…”

N-VA Ieperhttps://www.facebook.com/NVAieper/https://www.facebook.comFacebook1280

Ieper beweegt !

Wij kiezen voor een Ieper dat beweegt, een Ieper dat leeft en bruist voor jong en oud. Een stad die luistert naar en bestuurt samen met haar inwoners. We gaan voor een ❤️warme stad en deelgemeenten waar iedereen zich thuisvoelt. 👍 Deel gerust!

Geplaatst door N-VA Ieper op woensdag 18 april 2018

video1.0https://www.facebook.com/NVAieper/videos/1420743004699058/500

Nochtans keurde N-VA in 2014 het doofplan mee goed. “Soms moet je zaken durven herzien“, vervolgt Bernard Van Isacker. “En dit hebben we hierbij dan ook gedaan. Uit analyses en studies blijkt trouwens dat het doven van lichten in de eerste plaats gevolgen heeft voor het veiligheidsgevoel van de mensen. Je kunt dat ontkennen, maar als blijkt dat mensen zich onveilig voelen, dan is dat een feit en daar willen we bij N-VA Ieper dan ook rekening mee houden. Het zijn ook zaken waar de mensen ons op aanspreken, zowel online als offline.”

Ieper dooft de openbare verlichting volgens een doofplan. Van de 6.962 openbare lichtpunten in Ieper worden er 3.242 gedoofd van middernacht tot 5 uur ‘s morgens. Daarmee bespaart de stad zowat 30.000 euro op de elektriciteitsfactuur. “De verlichtingstechnologie heeft de laatste jaren een enorm grote evolutie doorgemaakt, waardoor je niet zomaar kunt zeggen dat het meer kost en het dan maar bij het oude laten voor het gemak. Denk maar aan intelligente verlichtingssystemen met sensors, die tot 80% energie minder kosten. Dat zijn pistes die we duidelijk moeten onderzoeken.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier