Nieuw jaagpad langs kanaal Bossuit-Kortrijk open voor fietsers

© JVGK
Redactie KW

Afgelopend weekend ging het pas aangelegde jaagpad tussen Harelbeke en Zwevegem open voor voetgangers en fietsers. De 3 kilometer lange verbinding loopt langs het kanaal Bossuit-Kortrijk.

Wie tussen Kortrijk en Zwevegem reist met de fiets, kan sinds dit weekend terecht op het gloednieuwe jaagpad. De rechteroever tussen de Luipaardbrug in Stasegem en de sluis in Zwevegem – zo’n 3 kilometer – werd vrijdag opengesteld voor het verkeer.

De Vlaamse Waterweg legde eerder al een nieuw jaagpad aan tussen de Luipaardbrug in Stasegem en de Spinnerijstraat in Kortrijk. Door de combinatie van beiden ontstaat er een veilige en vlotte verbinding voor zwakke weggebruikers tussen Kortrijk en Zwevegem.

Alternatief voor Kanaalstraat

“Ik wil mensen verleiden om de auto te ruilen voor de fiets. Daarom investeren we in vlotte en veilige fietsverbindingen”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “Mensen zullen sneller de fiets nemen als ze hun traject kunnen afleggen in een aangename omgeving, zonder onveilige toestanden.”

Het nieuwe jaagpad is enerzijds erg belangrijk voor de waterwegbeheerder om het kanaal en de kanaaloevers zorgvuldig te inspecteren en goed te onderhouden. Anderzijds komt er door de aanleg van dit jaagpad ook een veilig alternatief voor de drukke Kanaalstraat en het jaagpad tussen deze Kanaalstraat en de sluis van Zwevegem aan de overkant van het kanaal. Langs deze oever bevinden zich namelijk heel wat watergebonden bedrijven.

Deze bedrijven brengen heel wat zwaar wegverkeer met zich mee. Om de veiligheid van fietsers en voetgangers te garanderen, worden zwakke weggebruikers omgeleid naar het nieuwe jaagpad. Van zodra alle signalisatie geplaatst is, worden de Kanaalstraat en het jaagpad tussen de sluis van Zwevegem en de Beneluxbrug dan ook afgesloten voor fietsers en voetgangers.

Meer recreatie langs het water

Naast een veilige verbinding, vormt het jaagpad ook recreatieve trekpleister. De aanleg van het nieuw jaagpad creëert een grote toeristische meerwaarde en stimuleert het woon-werkverkeer langs het kanaal Bossuit-Kortrijk. Meer fietsers en wandelaars betekent meer leven langs de waterweg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier