Onzekere toekomst voor Westhoekambulances

In de hervormingsplannen van Maggie De Block is er mogelijk geen plaats voor de ambulance van Nieuwkerke. (Foto EF)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Na Poperinge richt nu ook Heuvelland een motie naar minister van Volksgezondheid Maggie De Block om dringende geneeskundige hulp op het platteland te vrijwaren.

De gemeenteraad van Heuvelland buigt zich maandag 23 april over dezelfde motie die vorige maand al werd aangenomen in de Poperingse gemeenteraad. “Minister Maggie De Block wil de mug-dienst hervormen en streeft ernaar om alle ambulances op 2 minuten uitruktijd te plaatsen”, legde gemeenteraadslid Els Sticker (CD&V) uit. “De minister wil ook een maximumfactuur invoeren. Dat is goed voor de patiënt, maar nadelig voor plattelandsregio’s door de grotere afstanden. In West-Vlaanderen zijn er 53 ziekenwagens en dat aantal moet dalen naar 41. Concreet zou dit voor de hulpverleningszone Westhoek tot gevolg hebben dat de ambulances van Nieuwkerke en Roesbrugge zouden verdwijnen.”

Aangepaste regeling

In de motie vragen beide gemeenteraden dat de minister in haar hervormingsplannen bijzondere aandacht schenkt aan de noden van het platteland door te streven naar 100 procent bereikbaarheid en door een aangepaste regeling te voorzien voor ambulances op het platteland.

Na lang aandringen wilde het kabinet van Maggie De Block toch reageren op de motie. “Er circuleert nogal wat verkeerde informatie over de hervorming van de dringende geneeskundige hulpverlening“, zegt woordvoerder Tijs Ruysschaert. “Aan het begin van deze legislatuur hebben we 12 miljoen euro extra op jaarbasis uitgetrokken om deze sector te financieren. In mei vorig jaar hebben we een bijkomende budgetverhoging van 35 miljoen euro doorgevoerd, vanaf 2018. In het totaal komt dit op 47 miljoen euro extra op jaarbasis.”

“Tezelfdertijd zijn we de organisatie van het aanbod aan het hertekenen, in samenwerking met de sector zelf. Door de sector duidelijk in kaart te brengen – dat is eerder nooit gebeurd – willen we vraag en aanbod veel beter op elkaar afstemmen. Samen met de extra investeringen zal dit de kwaliteit van de dringende geneeskundige hulpverlening gevoelig verbeteren. De 90 procent is geen ‘dekkingsgraad’, zoals wordt omschreven in de motie. Het gaat over het percentage van ritten waarbij een ambulance binnen het kwartier te plaatse is. We leggen hier een richtlijn van 90 procent op: in 9 op de 10 gevallen moet een ambulance binnen de 15 minuten bij de patiënt staan. Vroeger bestonden er géén normen op dit vlak. We weten wel dat het percentage ritten waarbij de ambulance binnen het kwartier ter plaatse was, láger lag dan 90 procent. Maar doordat hier geen gegevens over werden bijgehouden, was het onmogelijk om probleemgebieden in kaart te brengen en om het aanbod daar te verbeteren.”

“Hoge standaard”

“Met de norm van ‘in 90 procent van de gevallen binnen de 15 minuten ter plaatse’ wordt België één van de koplopers in Europa. Ter vergelijking: in afgelegen gebieden in Frankrijk moeten mensen soms een uur of langer wachten op een ambulance. Deze hoge standaard leggen we onder andere op om plattelandsgebieden te beschermen. Door de norm op 90 procent te leggen, garanderen we dat ook daar voldoende ziekenwagens aanwezig zijn, zelfs al rukken die veel minder vaak uit. We leggen de lat met andere woorden bewust hoog.”

“In Frankrijk moeten mensen in afgelegen gebieden soms een uur wachten op een ambulance”

Het kabinet van de minister kan echter niet bevestigen dat de ambulancediensten van Nieuwkerke en Roesbrugge wél blijven bestaan. “De oefening – waar moeten welke ambulances aanwezig zijn, en hoeveel – wordt momenteel gemaakt. Er volgt daarna nog een grondige analyse en een bespreking met alle betrokken partijen, en dan pas zal de knoop worden doorgehakt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier