Open Vld vraagt bemiddelaar voor dossier N8 Ieper-Veurne

Redactie KW

Dat vraagt de partij naar aanleiding van enkele uitspraken van het actieplatform “Geen Streep door de Westhoek”. Ook het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) vraagt terug sereniteit.

Het dossier voor een snelle verbinding tussen Ieper en Veurne zit nog niet op het juiste spoor. Er loopt een participatieproject met alle actiegroepen en stakeholders om samen tot een compromis te komen. Ook “Geen Streep door de Westhoek” werd bevraagd. Op een infovergadering lieten zij zich ontvallen dat er tussen Elverdinge en Vleteren een drievaksweg komt, met enkele ventwegen en parallelle wegen.

Open Vld, bij monde van Emmily Talpe, meent dat het platform voor zijn beurt spreekt en met de voeten vooruit de vertrouwelijkheid schendt. Ook AWV en MOW zijn niet opgezet met het “lek”.

“Het participatietraject verliep in goede verstandhouding met alle stakeholders die zich onthielden van publieke uitspraken. Deze sereniteit is nodig om met het dossier van de N8 Ieper-Veurne te kunnen landen. AWV en MOW betreuren recente uitspraken van enkele stakeholders in de pers. AWV en MOW herhalen ook hun oproep om samen te werken aan een oplossing die evenwicht houdt tussen het wenselijke en het haalbare”, reageren ze gezamenlijk.

Onlinebevraging

Talpe stelt zich vragen bij de stakeholders. Volgens haar is niet iedereen uitgenodigd, zoals de betrokken westkustgemeentes. “De onlinebevraging was alleen gericht aan de bewoners van de N8. Onze vraag om de bevraging open te trekken naar de hele Westhoek werd niet aanvaard.”

Open Vld pleit voor een bemiddelaar. “De politiek moet haar verantwoordelijkheid nemen. Ook in Antwerpen leek het Oosterweel-dossier onoplosbaar. Er werd een neutrale bemiddelaar aangesteld die op zoek ging naar een oplossing. Als dat in Antwerpen lukt, waarom zou dat in de ‘vredesstad’ Ieper en de ruimere Westhoek niet lukken? Ik zal ons voorstel voorleggen aan minister Weyts in het Vlaams parlement”, besluit Talpe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier