Fabrice Weise na ontslag bij Belgische zwembond: “Dit wordt hallucinant”

"We eisen een volledige transparantie", vertelt Fabrice Weise, broer van Oostendetrainer Damien. (Foto KVDP)
Redactie KW

Fabrice Weise werd woensdag door de Raad van Bestuur van de Koninklijke Belgische Zwembond (KBZB) aan de kant geschoven als Vlaams lid van het Directiecomité Waterpolo.

“Mijn rol is nu uitgespeeld, maar de Belgische waterpoloclubs voeren de strijd verder”, reageert Weise, die felle kritiek uitte op de financiële werking van de KBZB.

Woensdag werd de samenwerking met Weise en zijn Waalse collega Sarah Scaillet na een unanieme stemming beëindigd. “We hebben even mogen spreken, maar dat was enkel pro forma. De beslissing leek al gemaakt”, vertelde Weise donderdag aan Belga. “Een jaar geleden werden wij aangesteld om het waterpolo in België nieuw leven in te blazen. Er werd ons verregaande autonomie beloofd, maar telkens werd onze inzet geblokkeerd. Mede ook door de secretaris-generaal van het Directiecomité Waterpolo, die dubbel spel speelde.”

Er blijft heel veel geld plakken in de ingewikkelde structuren van de KBZB

Weise liet op vraag van de waterpoloclubs onderzoeken hoe de KBZB structureel efficiënter kan worden. “Michel Louwagie (voorzitter KBZB, nvdr.) interpreteerde dat onterecht als een referendum om af te splitsen. De waterpoloclubs vragen om meer transparantie, maar het is nog altijd schimmig. Er blijft heel veel geld plakken in de ingewikkelde structuren van de KBZB. De middelen waren er wel, maar ze worden niet aangewend zoals dat zou moeten. Vanuit het waterpolo stroomt genoeg geld naar de bond. Wat doet de KBZB met al die centen?”, vraagt Weise zich af. “Ik vrees dat al het licentiegeld naar het zwemmen gaat. De zwemtop heeft helemaal geen interesse in het waterpolo. De Vlaamse Zwemfederatie heeft een jaarlijks budget van 2,5 miljoen euro, maar daar gaat geen cent van naar het waterpolo. Nochtans maakt het waterpolo twintig procent van de licentiegelden uit. De situatie is hallucinant aan het worden, vooral voor de mensen die de sport beoefenen.”

“De KBZB is bovendien de enige federatie die vijf olympische disciplines (zwemmen, schoonspringen, synchroonzwemmen, waterpolo en open water) onder haar dak heeft. Toch focust ze enkel op het zwemmen. Dan vind ik de zilveren medaille van Pieter Timmers als enige noemenswaardige resultaat in 16 jaar tijd een ontzettend mager rapport. En dan die hele soap rond de estafetteploeg op de 4×200 meter: heel triest”, sneert Weise.

Net als mijn voorganger moet ik plaats ruimen omdat ik te kritisch werd

“Het is koffiedik kijken hoe het nu verder moet. Mijn rol is in elk geval uitgespeeld. Net als mijn voorganger moet ik plaats ruimen omdat ik te kritisch werd. Nu gaan ze op zoek naar een nieuwe man. Hún man welteverstaan. Ik vermoed dat Michel Louwagie het me kwalijk nam dat ik hem voor schut heb gezet in Sportweekend. Ach, ik heb hem de afgelopen tien jaar niet gezien op een waterpolowedstrijd”, aldus Weise. “De bal ligt nu in het kamp van de waterpoloclubs. Zij willen aan de tafel zitten, maar de KBZB houdt de deur voor een constructief gesprek gesloten. De clubs kunnen enkel keihard schreeuwen en hopen dat ze gehoord worden. Zij blijven immers het meest kreunen onder de financiële druk. Ze hebben al een brief verstuurd naar de KBZB-top met de vraag om meer transparantie.”

“Ook een afsplitsing behoort nog tot de mogelijkheden. Waterpolo en zwemmen zijn twee totaal andere sporten. Alleen het water en het bad delen we. Als het Belgisch waterpolo zich groepeert met een andere sporttak, zoals het handbal dat veel meer gelijkenissen toont, kunnen we daar administratieve voordelen uit halen”, besluit Weise.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier