Niels Van Zandweghe en Tim Brys willen doorstoten tot de finale

Niels Van Zandweghe en Tim Brys. © BELGA
Redactie KW

Van zondag 24 september tot zondag 1 oktober vindt in het Amerikaanse Sarasota-Bradenton het WK roeien plaats voor seniores, lichtgewichten en para-roeiers. België wordt op dit WK vertegenwoordigd door drie atleten. Niels Van Zandweghe en Tim Brys starten in de lichte dubbeltwee mannen, Louis Toussaint neemt deel in skiff mannen en is meteen ook de eerste Belgische para-roeier ooit op zo’n WK roeien.

Coach Frans Claes en zijn lichtgewichtroeiers Van Zandweghe en Brys kijken met veel ambitie uit naar dit WK. “Vorig jaar wonnen ze de laatste olympische kwalificatierace, maar door een stom reglement, dat de Internationale Roeibond nu nota bene zo snel mogelijk wil afvoeren, mochten Niels en Tim niet deelnemen aan de Spelen. Ondertussen bewezen ze met sterke prestaties op het water dat ze wel degelijk thuishoorden in Rio 2016. Niels werd vorig jaar wereldkampioen in skiff bij de beloften en pakte dit seizoen brons op het EK. Tim Brys miste wegens een stressfractuur het ganse voorseizoen, maar bleek gelukkig net voldoende hersteld om nog te kunnen deelnemen aan de finale van de World Cup. Ondanks dat gemis aan enig wedstrijdritme slaagden Niels en Tim er toch in als vierde te finishen in die World Cupfinale, alweer een duidelijk statement dat ze op de Spelen een opvallende rol hadden kunnen vertolken.”

Frans Claes en zijn mannen willen Rio nu wel helemaal achter zich laten en zich op een positieve manier focussen op dit WK. “Na een geslaagde voorbereiding lijken ze klaar om door te stoten tot de A-finale, zeg maar een plaats bij de top zes. In ons traject werd een plaats bij de top acht gepland, met een finaleplaats zouden we dus meer dan op schema zitten. De finale doelstelling blijft uiteraard schitteren op de Spelen van 2020.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier