Waterpolobestuurder Fabrice Weise haalt uit: “Michel Louwagie zag nog nooit waterpolo”

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De afgelopen weken was er heel wat te doen over ongetwijfeld één van de meest ondergewaardeerde sporten in ons land: waterpolo. In onze regio is Royal Ostend Swimming Club daar het toonvoorbeeld van met een eerste ploeg in tweede klasse en een jeugdwerking vol aanstormend talent. Fabrice Weise, lid van het directiecomité van de waterpolofederatie en broer van Oostendetrainer Damien trok – voor het hele directiecomité werd ontslagen – aan de alarmbel.

“Ons land is niet gemaakt om ploegsporten te stimuleren. Dit is te wijten aan de federalisering waarbij het budget deels aan Vlaanderen en deels aan Wallonië wordt besteed. Ons politiek klimaat is hiertoe absoluut niet gunstig. In Vlaanderen ligt de focus voornamelijk op de topsport, wat dit ook moge zijn. Zo worden een aantal zwemmers heel fel ondersteund, maar als we er de resultaten bijnemen van de recente geschiedenis kunnen we niet stellen dat één zilveren medaille in 16 jaar tijd een groot succes is. Met alle respect op een nummer waarbij je al heel wat geluk moet hebben. Dit staat in schril contrast met de middelen die eraan besteed worden”, aldus Weise die woensdag zijn standpunt verdedigde bij de zwemfederatie met als doel de onafhankelijkheid van de waterpolobond.

De vraag is waar al dat geld naartoe gaat

“Normaal gezien stippelt de bond het beleid uit en stroomt dit door naar de clubs. Momenteel is echter een omgekeerde beweging bezig en dit kan nooit de bedoeling zijn. We zitten met een enorme instroom van jonge gasten, die in tegenstelling tot vroeger niet meer kiezen om zich eerst aan te sluiten bij een zwemclub, maar die meteen voor het waterpolo kiezen. Het stopt echter eens ze 17 jaar zijn geworden, want ze zitten dan al aan hun plafond. We botsen hierbij op een muur, omdat er geen budget voor is. Elke speler betaalt een licentie en idem dito voor de clubs die willen deelnemen aan een competitie. Per wedstrijd in Vlaanderen wordt daarop nog eens retributie geëist, maar de vraag is waar al dat geld naartoe gaat. We eisen dus een volledige transparantie. Er wordt veel geïnvesteerd en er is absoluut geen enkele return naar onze sport. We willen dat er duidelijk gecommuniceerd wordt wat er ontvangen wordt en waar het naartoe gaat.”

Wij krijgen geen T-shirt, maar de matras van Pieter Timmers wordt wel overgevlogen

“Er is dringend een herstructurering nodig, zodat er beter en efficiënter gewerkt kan worden. Het is wraakroepend te moeten vaststellen dat wij geen simpele t-shirts kunnen krijgen om dan te zien dat de eigen matras van een Pieter Timmers mee wordt overgevlogen opdat hij een goede nachtrust zou krijgen. Weet je dat er straks maar liefst negen zwemmers naar Australië trekken om er te acclimatiseren voor een wedstrijd die zal plaatsvinden in 2019?! Het is duidelijk dat wij volledig in de kou worden gezet. De relatie met de KBZB is compleet onmogelijk geworden en we eisen een volledig autonomie met betrekking tot onze eigen middelen. Het enige wat ons verbindt, is het water. Het is bovendien de enige sportbond met vijf Olympische disciplines, wetende dat wielrennen op de tweede plaats staat met vier. Dit heeft geen nut meer en we moeten het lef hebben om te durven zeggen dat het overbodig geworden is. Voorzitter Michel Louwagie heeft nog nooit één match waterpolo gezien. Hij wil de slagroom, maar wij krijgen de stront“, aldus Weise die ook in Oostende meer samenhorigheid verlangt.

“Er is sinds kort een samenwerking met Pegasus, waardoor onze spelers mee kunnen trainen op een hoog niveau en dat merken we ook in de resultaten. De Oostendse jeugd overklast werkelijk alle clubs en begint zich ook in het buitenland meer te manifesteren. Het nieuwe zwembad komt er in 2020 en dit kan heel wat deuren openen. We zijn straks de buren van de basketclub en het voetbal. Het lijkt me interessant om een plan uit te dokteren waarbij bijvoorbeeld de sponsors voor de omnisport kunnen kiezen, waarbij ze dus ook het waterpolo een duwtje in de rug geven. Het potentieel is er ongetwijfeld om dit samen te verwezenlijken”, klinkt het tot besluit.

(SD)

Nieuwe ad interim-leden aangeduid

De KBZB reageerde ondertussen bij monde van secretaris-generaal Wouter Georges. “Volgend op de recente beslissing van de Raad van Bestuur van de KBZB om het mandaat van het Directiecomité Waterpolo met onmiddellijke ingang te beëindigen, heeft de Raad van Bestuur van de KBZB beslist om Mike Sarrazijn (Algemeen Directeur Vlaamse Zwemfederatie VZF) en Philippe Midrez (Technisch Directeur Fédération Francophone Belge de Natation FFBN) aan te duiden als nieuwe ad interim-leden van het nationale Directiecomité Waterpolo, ter vervanging van Fabrice Weisde en Sarah Scaillet”, klinkt het in een persbericht. “Teneinde de continuïteit van zowel de organisatie van de Belgische kampioenschappen waterpolo als het voorziene internationale tornooiprogramma van drie nationale waterpoloploegen te verzekeren, zullen zij onder de supervisie en onder de leiding van Wouter Georges alle nationale waterpolo-aangelegenheden tijdelijk verder waarnemen en beheren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier