West-Vlaanderen is klaar voor een nieuw tennisseizoen

Voorzitter Philip Desoete en erevoorzitter Luc Vandaele lauwerden Pol Carnel en TC Bloemenhof. © ACR
Redactie KW

Zaterdag had in het provinciehuis Boeverbos in Brugge de Gewestelijke Algemene Vergadaring van Tennis Vlaanderen. Vele clubs uit de provincie waren vertegenwoordigd.

Onze provincie telt 91 clubs, goed voor 25.107 leden. Het aantal jeugdvriendelijke tennisclubs steeg naar 39, met een erkende tennisschool zijn er dat 5. Het aantal internationale tornooien in West-Vlaanderen zal dit jaar echter wat afnemen.

Wim Moens wordt gezien zijn leeftijd als verificateur opgevolgd door Bart Daenens (TC Vijverhof). Barbara Dewilde werd op haar beurt als lid van het gewestelijk comité bevestigd voor een nieuw mandaat van zes jaar.

Bij de jeugd wil Tennis Vlaanderen sterke spelers detecteren in de jongste leeftijdsgroepen. “We zijn ervan overtuigd dat er talent aanwezig is, maar dat niet altijd voldoende kunnen volgen. Er is daarom een extra budget vrijgemaakt dat onder meer zal worden gebruikt voor de aanstelling van gewestelijke scouts. We zullen die laten fungeren op de diverse Kidstornooien”, zegt Yves Ostyn.

Ook dit jaar hebben er weer Talent Days plaats. De eerstvolgende in het gewest is op 24 juni in TC De Koddaert. In de reeks 1 (plus) van de Ethias Tour is er een groter aanbod in tornooien, van 30 naar 41. In West-Vlaanderen zijn er drie tornooien extra. De eerste is binnenkort voorzien in TC Brughia in Brugge. Er is een oproep om zoveel mogelijk spelers te motiveren om deel te nemen. De jongens en meisjes U9 spelen in de Ethias Tour opnieuw apart. Verder is er ook een hervorming van de klassementen. Tweejaarlijks moet dit voor een snellere evolutie bij de jeugd zorgen.

Interclub

De start van de gewestelijke interclub is voorzien vanaf maandag 16 april. Nieuw is de reeks Dames 25 afdeling 5 tot maximum 20 punten. In totaal zijn er hierin 14 ploegen met een speeldag op zaterdag. Een andere nieuwigheid is de recreatieve dubbelinterclub, in vijf verschillende reeksen van 20 tot en met 100 punten. Inschrijven kan tot en met 15 juni, met een ploeg van vier spelers of twee mannen en twee vrouwen. Er wordt op zondag gespeeld. Er is een dubbelklassement en geen eindronde.

De Heren 1 en Dames 1 tennissen enkel nog binnen het Belgian Circuit, één sterk circuit met één nationale ranking, met onder meer een vast prijzengeld en gereduceerde verplichtingen rond arbitrage, ballen en waarborg.

Bij drie of minder ingeschreven ploegen in een reeks in Oost- of West-Vlaanderen wordt er gewestoverschrijdend gespeeld en zijn er vanuit beide provincies poules samengesteld. Dat zal straks het geval zijn in zeventien reeksen.

De eindrondes van het gewestelijk criterium of de masters enkel hebben plaats in Ghistelehof Sportcomplex (26 september- 1 oktober) en dubbel in TC Roeselare (10-15 oktober). De gewestelijke finales jeugdinterclub hebben op 23 en 24 juni plaats in TC Duinbergen.

Naar het einde van de vergadering werden de interclubkampioenen gehuldigd en was er de verdeling van de labels voor de jeugdvriendelijke tennisclubs. Pol Carnel, 15 jaar secretaris van Avelgem, kreeg een bronzen medaille voor zijn jarenlange trouwe inzet. TC Bloemenhof vierde het 50-jarige bestaan.

(ACR – foto ACR)