Zeiler Henri Demesmaeker uit Knokke-Heist nu ook Europees kampioen

© BELGA
Redactie KW

Henri Demesmaeker uit Knokke-Heist won samen met de Antwerpse Fréderique van Eupen de Europese titel Nacra 15. Het duo won eerder dit jaar ook al de wereldtitel in Barcelona.

De Nacra 15 catamaran is een nieuwe boot in de middenklasse die speciaal ontworpen en gekozen is voor de Jeugd Olympische Spelen (YOG) van 6 tot en met 18 oktober in Buenos Aires, Argentinië. Daar zal het Belgische zeilduo door hun prestatie op het EK ook aan deelnemen. Demesmaeker (17) en van Eupen zijn lid van het RBSC Youth Sailing Team uit Duinbergen, onder leiding van gewezen Olympisch ex-vicekampioen Sébastien Godfroid.

Aan het kampioenschap namen 55 boten uit achttien verschillende landen deel, met liefst negen Belgische duo’s. Na elf wedstrijden stonden Demesmaeker en van Eupen aan de leiding, maar op de laatste dag moesten ze nog een Argentijns team voor zich dulden. Lucas Claeyssens en Anne Vandenberghe, eveneens van RBSC Duinbergen, werden als tweede Belgisch duo zeventiende in de totaalstand.

Voor Barcelona dit jaar behaalde de jonge talentvolle zeiler uit Knokke-Heist ook al twee wereldtitels in de Catamaran F16, in 2013 met Jeroen Van Leeuwen en in 2016 met Alec Bagué. Zijn eerste wereldtitel behaalde Henri op twaalfjarige leeftijd in het Duitse Travemunde, het was toen reeds zijn vierde deelname aan een WK. In Italië veroverde de West-Vlaming zijn vierde Europese titel.

(ACR – foto BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier