“Winst in Marke en de weg naar de titel ligt open”

© BWL
Redactie KW

Zaterdagavond staat in vierde provinciale aan het Olympiadeplein in Marke de topper tussen Olympos Marke en Wikings Kortrijk Two geprogrammeerd. De bezoekers staan met een 12 op 12 autoritair aan de leiding. Runner-up Marke volgt met een 9 op 12, maar boekte recent een 9 op 9 en verloor zijn laatste match op 24 september van vorig jaar op het terrein van… Wikings Two.

Als de jongens van coach Klaas Denoulet zaterdagavond de drie punten uit Marke meenemen, lijkt de titelstrijd beslecht. “Er zijn nog zes speeldagen te gaan. Als we winnen in Marke ligt de weg naar de titel helemaal open”, bevestigt Wikingsspeler Mathijs Forrez. “Als gevolg daarvan denk ik dat de druk vooral bij Marke ligt. Zij moeten winnen om nog een kans te maken. Wij hebben een voorsprong van drie matchen en kunnen iets geruster aan de wedstrijd starten. Dat betekent ook wel dat Marke heel gemotiveerd zal zijn om te winnen. Ik verwacht dan ook een spannende partij.”

“Dit seizoen verloren we nog geen enkele wedstrijd en we kennen goed onze sterktes en zwaktes. Als we compleet aan de opworp kunnen verschijnen, dan moeten we eigenlijk altijd winnen. Onze sterkte is vooral dat iedereen makkelijk kan scoren. Bovendien zijn we mentaal sterk genoeg om mindere momenten op te vangen en op ervaring de match dood te maken”, aldus de 27-jarige leraar lager onderwijs aan de Moorseelse basisschool.

Ongeslagen kampioen

“Ik ben het niet meteen eens met de stelling dat de druk bij ons ligt”, pikt Markespeler Thomas D’Haene in. “Wikings wil ongeslagen kampioen worden en ik ben ervan overtuigd dat wij de enige ploeg zijn die daar een stokje voor kan steken. Wij willen die tweede plaats veiligstellen en ook in die optiek zou het goed zijn de drie punten thuis te houden. We werken hard en zullen klaar zijn.”

Naast een topper om de titel is het ook een strijd tussen ex-ploegmaats en vrienden. Mathijs Forrez herbegon afgelopen seizoen met basketbal bij het toenmalige Holstra Wevelgem Four. Na omzwervingen bij Sparta Deerlijk (1), Wibac Sint-Eloois-Winkel (2) en BBC Poperinge (1) en na heel wat knieproblemen begon de Wevelgemnaar zo opnieuw bij de club waar hij als 7-jarige ooit begon.

Het is altijd speciaal om tegen ex-ploegmaats te spelen. Dit keer is dat nog iets specialer, omdat het ook tegen een aantal vrienden is. Na de match zullen we zeker samen een pintje drinken. Het is jammer hoe het vorig seizoen bij Wevelgem is gelopen. Ik had graag mijn actieve basketballoopbaan daar afgesloten, maar het heeft niet mogen zijn”, aldus Mathijs, die nog steeds jeugdcoach bij JBTH Wevelgem is.

Ook voor Thomas heeft het wel iets speciaals. “Ik kon vorig seizoen veel leren van Mathijs. Zowel op training als tijdens de matchen. Dat wil niet zeggen dat ik hem zaterdag tijdens de match vriendelijk zal behandelen. Ik zal er alles aan doen om de match te winnen. Ik beklaag me mijn overstap naar Marke geenszins. Het is een familiale club waar iedereen elkaar helpt. Ook ik had trouwens nooit gedacht Wevelgem te verlaten, maar het is helaas anders gelopen”, gaat de Lauwenaar verder.

Mathijs, die als center speelt, blijft wel met zijn knieën sukkelen. “In de heenmatch thuis tegen Marke viel ik na 5 minuten uit. Ik had dit seizoen ook al te kampen met een ontsteking aan mijn beide patellapezen. Nu is het vooral mijn linkerknie die ervoor zorgt dat springen en lopen moeizaam gaat. Ik zou heel graag het seizoen uitspelen, om daarna nog eens bij een specialist te rade te gaan”, besluit Mathijs.

Extra duwtje

“Ik zal Mathijs eens een extra duwtje geven”, lacht Thomas. “Ik verwacht best wel een geladen wedstrijd, waarin het fysieke aspect zeker belangrijk zal zijn. In de heenmatch was het al een harde wedstrijd en ik verwacht dat dit ook komend weekend het geval zal zijn. Het wordt spannend, maar ik denk echt dat we een kans op winst hebben.” (BWL)

Zaterdag 20 januari om 19.45 uur: Olympos Marke – Wikings Kortrijk Two.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier