Superfan vliegt 7.000 kilometer voor titelmatch van Club Brugge

Redactie KW

7.000 kilometer. Een kostenplaatje van meer dan 2.000 euro. Superfan Julien Faniel (27) heeft er heel wat voor over om de galamatch en titelviering van Club Brugge mee te maken. De twintiger komt speciaal vanuit Martinique naar Brugge. “Alles voor Club”, zegt hij vol passie.

7.000 kilometer. Een kostenplaatje van meer dan 2.000 euro. Superfan Julien Faniel (27) heeft er heel wat voor over om de galamatch en titelviering van Club Brugge mee te maken. De twintiger komt speciaal vanuit Martinique naar Brugge. “Alles voor Club”, zegt hij vol passie.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En in het geval van Julien Faniel (27) kleurt dat bloed blauw en zwart. Want hij reist maar liefst 7.000 kilometer om zondag de laatste wedstrijd van Club Brugge in het stadion te kunnen bijwonen. “Ik miste de titelviering twee jaar geleden”, zegt hij. “Ik heb toen tegen mijn moeder in tranen gezegd dat ik dat nooit meer zou laten gebeuren. En nu heb ik er dus meer dan 2.000 euro voor over om er zondag bij te zijn in het Jan Breydelstadion.”

Julien is afkomstig van het Luikse Verviers maar woont momenteel in Martinique, een eiland in de Caribische Zee. Daar werkt hij als hotelreceptionist. Vrijdag neemt hij het vliegtuig om bijna negen uur later in Parijs te arriveren. Van daaruit rijdt hij met een huurwagen naar Brugge. Een trip van iets meer dan 7.000 kilometer. In Brugge heeft hij enkele dagen een hotelkamer geboekt om het ganse feestgedruis mee te kunnen maken. “Niet enkel de wedstrijd tegen Gent, maar ook de titelviering in de binnenstad maandag. Ik wil er geen seconde van missen”, zegt hij.

Hoe wordt een Luikenaar fan van Club Brugge? Voor Julien zelf lijkt het niet zo abnormaal. Al begon zijn liefde toch voornamelijk bij het truitje van Club. “Ik hield als jongetje al van dat blauw en zwart. Als vijftienjarige ging ik met de trein van Verviers naar Brugge om gewoon naar de training te komen kijken. Ik maakte dan ook foto’s. Toen ik later naar een wedstrijd ging kijken, was ik helemaal overdonderd door de sfeer in het stadion“, zegt hij. “Ik had een abonnement van 2005 tot 2008. Balaban, Blondel en zelfs Leko waren toen de sterren. Er speelden toen echt heel wat goeie spelers. Ze deden het zelfs in de Champions League goed.”

Vorige titel gemist

De dood van François Sterchele – een mede-Luikenaar – greep Julien zodanig aan dat hij een tweetal jaar niet meer ging kijken. Maar hij pikte de draad weer op. Tot het werk hem dus naar het buitenland bracht. “Eerst naar Marseille. Ik was daar zelfs aan het werk toen Club twee jaar geleden de titel pakte. Het was een rotdag. Al mijn kameraden vierden en ik was aan het werken. Toen heb ik gezworen dat ik er nooit meer een zou missen.”

En Julien houdt woord. Want zondag zit hij in de tribune voor de wedstrijd tegen Gent. De tickets zijn nochtans gegeerd, maar hij liet niets aan het toeval over. “Ik kocht een abonnement voor de ganse play-offs”, zegt hij. “150 euro voor vijf matchen. Maar in mijn geval is dat dus maar voor één wedstrijd. Goed, dat kon er dan ook wel nog bij (lacht).”

Dat Club Brugge de titel afgelopen weekend in Sclessin al veilig stelde vindt Julien niet bepaald spijtig. “Ik kon onmogelijk naar Standard gaan. Maar ik ben blij dat de titel een feit is. Nu hoeft niemand nog stress te hebben en kunnen we er zondag en maandag gewoon een geweldig feest van maken. Ik verwacht er alleszins veel van. Misschien komt er wel een tifo of mogen we nadien het veld op.”

Woensdag zit Julien zijn voetbaltrip er op en keert hij terug naar Martinique. Dan zal hij zijn favoriete club toch weer vooral via het internet moeten volgen. “Maar ik ben nu eenmaal echt een superfan. Ik zou me dus geen leven zonder Club Brugge kunnen voorstellen”, zegt hij.

(TL – Foto TL)