Italiaanse connecties bij KVK Westhoek

Reginald Vandevivere, sportief manager van VK Westhoek, bepaalt mee het transferbeleid. (Foto EG)
Redactie KW

KVK Westhoek trok met Flo Petitpretz, Gilles Lemaire en Ugo Legname drie spelers aan. Vooral die laatste springt in het oog, want hij speelde nog in de Italiaanse Serie D.

Reginald Vandevivere (58) is sportief verantwoordelijke en al tien jaar lid van de sportieve cel. Hij bepaalt mee het transferbeleid van de A-kern en de beloften.

“Een ploeg die op provinciaal niveau speelt, kan spelers rekruteren uit eigen jeugd en de regio. Als je op nationaal niveau speelt, is het belangrijk dat je een breed netwerk hebt opgebouwd zodat je jonge talenten kan ontdekken”, zegt Reginald Vandevivere.

“Het is simpel om makelaars het werk te laten doen, maar dat is niet de visie van VK Westhoek. Wij trachten jonge spelers te ontdekken door een beroep te doen op de vele connecties die we hebben opgebouwd. Uiteraard komt er ook scoutingwerk aan te pas.”

“Talentvolle jongeren geven we een jongerencontract dat kan aangepast worden. Het is logisch dat we eerst zoeken bij onze eigen jeugdspelers. Volgend seizoen zullen bijvoorbeeld Jarne Vanderhaeghe en Mohamed El Hajji Aiachi de stap van de beloften naar de A-kern maken.”

Italiaanse competitie

Opvallend is de transfer van de 20-jarige Ugo Legname die de vorige twee seizoenen voor Muravera Calcio speelde, een ploeg in Sardinië die in de Italiaanse Serie D uitkomt, een reeks vergelijkbaar met de tweede amateurklasse. Legname woont in Marcq-en-Baroeul, een voorstad van Rijsel.

“Legname was 18 jaar toen hij twee jaar terug enkele weken meetrainde met VK Westhoek. Hij was naar hier gekomen op aanraden van Gregory Lemoine, gewezen speler van VK Ieper. Legname stond op het punt om een jongerencontract te krijgen maar hij wou het in Italië proberen, hij heeft daar familie wonen. Hij keerde echter terug naar Frankrijk, waar hij nog bij Tourcoing heeft gespeeld. Op die manier is hij opnieuw bij VK Westhoek terechtgekomen.”

“De Championnat de France Amateur (CFA) is een enorme markt met heel wat spelers die een meerwaarde voor een grensclub als Westhoek kunnen betekenen. Die Franse spelers zijn anders geschoold dan de Belgische. Van jongs af aan krijgen ze een opleiding die heel technisch gericht is. Het voordeel is ook dat ze meestal op verschillende posities inzetbaar zijn.”

Financieel gezond

In het hele transferbeleid van VK Westhoek is het financiële aspect belangrijk. “We willen voorlopig een vaste waarde in de tweede amateurklasse zijn maar ook een financieel gezonde club blijven”, vervolgt Reginald Vandevivere. “Op termijn kunnen we misschien een stapje hoger zetten, maar dan moet ook het budget omhoog. We gaan ons in geen geval aan avonturen wagen. Met trainer Hugo Vandenheede volgen we een scenario waarbij VK Westhoek stelselmatig en gestadig groeit”, besluit Reginald Vandevivere. (EG)