Marc Coucke over ontslag Yves Vanderhaeghe: “Op een bepaald moment is pech geen toeval meer”

© BELGA
Redactie KW

T2 Adnan Custovic neemt voorlopig over, al is het ook mogelijk dat hij de nieuwe T1 wordt.

Hoewel het bestuur van KV Oostende na de nederlaag tegen Gent en de bijhorende 1 op 21 aanvankelijk het vertrouwen in trainer Yves Vanderhaeghe bleef verklaren, bleek de situatie dinsdag toch onhoudbaar. Woensdagavond – voor aanvang van de bekerwedstrijd tegen Union – werd er verdere toelichting gegeven door voorzitter Marc Coucke.

Het is de eerste keer dat ik een trainer moet ontslaan“, aldus voorzitter Marc Coucke. “Ik heb dat met heel veel spijt ten opzichte van Yves (Vanderhaeghe, red.) gedaan. Toen ik hier als voorzitter begon, zei men me dat het soms op is tussen de coach en de groep. Ik heb dat nooit honderd procent begrepen, tot je het zelf meemaakt. In de praktijk betekent dat dat de spelers zich onbewust niet volledig geven. Dat heeft ervoor gezorgd dat we de voorbije matchen net dat tikkeltje extra misten. Op een bepaald moment is pech geen toeval meer. Na de hoogconjuctuur van de laatste jaren waren we ons ervan bewust dat het mogelijks een overgangsjaar kon worden. Maar als je allerlaatste staat met 1 op 21 – na theoretisch gezien niet het allermoeilijkste programma – weet je dat de kans te klein is dat het alsnog keert.”

Normaal ben ik bijzonder principieel, maar op een bepaald moment voel je dat de beslissing – zelfs na 10 speeldagen – negatief zou zijn

Na de match tegen Gent werd er nochtans verkondigd dat de evaluatie van de coach pas over tien wedstrijden zou gebeuren. Coucke – normaal een man van zijn woord – stapte dus af van dat principe. “Ik heb dat vooral gezegd om de druk weg te houden. Normaal ben ik bijzonder principieel, maar op een bepaald moment voel je dat de beslissing – zelfs na 10 speeldagen – negatief zou zijn. Gisteren moest ik handelen als voorzitter en was dit jammer genoeg de enige goede beslissing.”

Er werd de laatste weken veel gezegd en geschreven over het falende transferbeleid. Yves Vanderhaeghe werd door velen niet als de echte schuldige van de mindere prestaties aangeduid. “Daarom is het belangrijk om ook mezelf in vraag te stellen, maar mochten we nog een maand gewacht hebben, stelt iedereen misschien de vraag waarom we niet eerder de knoop doorhakten. KVO was een schitterende evolutie aan het doormaken, maar altijd met de nodige zin voor realisme. Het Europees voetbal, onze internationals… al die elementen hebben ervoor gezorgd dat alles wat tegenviel. Ik had echter nooit gedacht dat we zo diep zouden zakken.”

Marc Coucke over ontslag Yves Vanderhaeghe:
© BELGA

Er circuleerden de voorbije dagen al namen van verschillende mogelijke opvolgers. “Maar we hebben nog met niemand contact gehad. Het lijstje is dus volledig uit de lucht gegrepen”, countert de voorzitter. “Het zijn de trainers in kwestie zelf en managers die die namen lekten in de hoop zo hun kansen te vergroten. Het enige lijstje dat we nu hebben is er eentje met trainers die zich sinds het ontslag van Yves hebben aangeboden.”

Meer dan genoeg talent aanwezig om dit verhaal goed te laten aflopen

Op dat lijstje prijkt ook Adnan Custovic, die voorlopig – en misschien later zelfs definitief – de taak als hoofdtrainer op zich zal nemen. “Ten laatste na de interlandbreak zullen we een beslissing nemen. We zullen alle tijd nemen om een shortlist op de stellen. Als de resultaten onder Adi (Adnan Custovic, red.) voldoende zijn, maakt hij kans om definitief als hoofdcoach aan te blijven. Wat voor coach we zoeken als het al dan niet lukt? Dat kan ik op dit moment nog niet zeggen.”

Ook de rest van de staf blijft – indien mogelijk – aan boord. “Met Adi is er duidelijk de afspraak gemaakt dat hij, mocht er een nieuwe trainer komen – weer T2 kan worden. Wij hopen dat de nieuwe coach het dan ziet zitten om met Adi en de rest van de staf te blijven samenwerken. We starten nu met een wit blad en het is niet de bedoeling dat ik als voorzitter nu eens mijn gedacht ga zeggen tegen de spelers. Iedereen krijgt nu de kans om zich ten opzichte van de nieuwe coach te bewijzen en zijn kans af te dwingen. Er is meer dan genoeg talent aanwezig om dit verhaal goed te laten aflopen”, besluit Marc Coucke.

(SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier