Davy De fauw: “We gaan vol voor Europees ticket”

Davy De fauw vindt het realistisch om nog minstens drie seizoenen met profvoetbal door te gaan. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Net als vorig jaar Europees spelen: het kan nog altijd voor Essevee. De voorbije weken slaagden de ‘Boeren’ er alvast in om de eerste van drie missies succesvol af te ronden: poulewinst in play-off 2 en een ticket voor de finale. Vandaag wacht de tweede opdracht: thuis winnen tegen Lokeren.

28 op 30: het parcours dat Essevee de voorbije weken in de minst aantrekkelijke nacompetitie aflegde, oogt indrukwekkend. De 36-jarige De fauw danst mee op de positieve flow waarmee Essevee van zege naar zege vlamde in poule A. “Toen we vooraf de reeksindeling zagen, vermoedden we al dat het tussen KV Kortrijk en onszelf zou gaan. Als je die directe tegenstander in rechtstreekse duels twee keer kan vloeren, weet je dat er je er dichtbij zal zijn. We hebben die poulewinst allerminst gestolen. Elke match zijn we voluit voor de zege gegaan. We hebben nagenoeg elke wedstrijd gedomineerd en veel gescoord, met de 8-0 tegen Waasland-Beveren als absolute exponent. Het is onze verdienste dat we niet op de rem zijn gaan staan en er voluit voor zijn blijven gaan.”

Aan de rust van die wedstrijd liet de captain zich vervangen. Anticiperen op wat komt, heet zoiets. “Ik voelde me al de hele dag niet lekker, maar wou toch proberen te spelen. Aangezien we halfweg al met forfaitcijfers leidden, leek het me raadzaam mijn lichaam te sparen. De dagen nadien heb ik wat uitgeziekt en kon ik niet trainen, waardoor ik de wedstrijd op het veld van OH Leuven miste. We waren toen al zeker van de finale en het leek me verstandig geen risico’s te nemen, zodat ik tegen Lokeren normaliter probleemloos moet kunnen spelen.”

Aan elkaar gewaagd

Wedstrijden tegen Lokeren zijn nooit een gezondheidswandeling voor de troepen van Dury. Door het tactisch steekspel met Peter Maes zijn het meestal erg evenwichtige wedstrijden, die niet zelden op een gelijkspel eindigen. Dit jaar was het anders: Lokeren pakte de drie punten in Waregem, Essevee ging op de slotspeeldag revanche nemen op Daknam.

“Toch is het onmiskenbaar een voordeel dat we thuis spelen”, weet De fauw. “Zeker in de helft dat we naar onze spionkop mogen spelen, word je meegezogen in het enthousiasme van het publiek en kan je altijd ietsje meer. Bovendien haalt iedereen momenteel een goed niveau, maar dat betekent geenszins dat we Lokeren mogen onderschatten. Ze zijn niet te vergelijken met het team waartegen we op de slotspeeldag van de reguliere competitie vlot wonnen en halen momenteel een beduidend beter niveau.”

Het zou leuk zijn om na een decennium profvoetbal in Nederland ook in België tien jaar als prof te kunnen spelen

De Europese campagne kostte Zulte Waregem behoorlijk wat punten in de competitie, maar om die reden een nieuw mogelijk ticket voor de Europa League te grabbel gooien, zou te gek voor woorden zijn, vindt De fauw. “Europees spelen in juli hoeft geen hypotheek op onze voorbereiding te leggen, integendeel. In plaats van een resem oefenmatchen hebben we dan meteen een concreet doel voor ogen. Het is absoluut de ambitie om dat te halen.”

Na tien jaar profvoetbal in Nederland heeft de guitige verdediger straks al zijn zevende seizoen in België achter de kiezen. Zijn contract bij Essevee loopt normaal eind volgend seizoen af. “Zolang ik er veel plezier in blijf hebben en een goed niveau haal, wil ik blijven spelen. Het zou tof zijn om, na die tien jaar in Nederland, ook in eigen land een decennium als profvoetballer actief te kunnen zijn. Daarvoor moet ik er dus zeker nog drie seizoenen bijdoen. Als ik gespaard mag blijven van zware blessures, hoeft dat niet onrealistisch te zijn”, hoopt De fauw.