Kim De Baat wint eerste Natourcriterium voor dames in Boezinge

© FB

Kim De Baat haalde het voor de Australische Shannon Malseed en Fien Delbaere. Jolien D’Hoore werd vierde.

De Boezingse Sasspurters, al jaren organisator van Dwars door de Westhoek voor dames elite, willen met dit criterium het dameswielrennen nog meer op de kaart zetten. Maandagavond kregen ze voor hun eerste Natourcriterium 36 dames aan de start. Al vroeg in de wedstrijd scheurden Belgisch kampioene Jolien D’Hoore en de Amerikaanse Irena Ossola zich los van het peloton. De twee pakten 25 seconden, maar dankzij stevig achtervolgingswerk van een trio van Sport Vlaanderen kwam alles met nog zestien ronden te gaan weer samen.

Fien Delbaere (Sport Vlaanderen) uit De Pinte, Kim De Baat (Lensworld-Kuota) uit Oudenaarde en de Australische Shannon Malseed (Portland CC) bleven na de volgende ontsnapping wél nipt uit de greep van het peloton, al slonk hun voorsprong met nog elf ronden te gaan van 40 seconden naar 16 seconden in de laatste ronde. Kim De Baat was uiteindelijk de snelste van de drie voor Shanonn Malseed en Fien Delbaere. Jolien D’Hoore (Wiggle-Highs) won de sprint van het peloton op acht seconden van de winnares. Kim De Baat won in Boezinge in 2012 ook al Dwars door de Westhoek, toen nog als Nederlandse. In 2015 nam ze de Belgische nationaliteit aan.