Mathieu van der Poel evenaart record Sven Nys

© BELGA
Redactie KW

Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) heeft zondag de Vestingcross in het Nederlandse Hulst gewonnen. Meteen zijn dertigste zege van het seizoen, hij doet daarmee even goed als Sven Nys in het seizoen 2006-2007. Laurens Sweeck werd tweede voor Tom Meeusen. Eli Iserbyt was vierde, Michael Vanthourenhout vijfde.

Het was de 23-jarige Van der Poel die meteen als eerste het veld indook. Tim Merlier volgde in het spoor van de Nederlander, maar moest die al meteen laten rijden. De Europese kampioen milderde het tempo toen hij zag dat zijn oudere broer David naderde. Het broederpaar reed zo netjes aan de leiding. Tim Merlier zakte plots voorin weg met technische problemen en Michael Vanthourenhout posteerde zich op de derde plaats. David van der Poel maakte op een technische strook een foutje en werd meteen bijgebeend door Michael Vanthourenhout. Achter dit duo bundelden Corné van Kessel, Quinten Hermans en Eli Iserbyt hun krachten. Zij volgden bij het ingaan van de derde ronde op 25 seconden van eenzame leider Van der Poel.

Mathieu van der Poel evenaart record Sven Nys
© BELGA

Op minder dan vijf ronden van het einde kreeg David van der Poel af te rekenen met problemen aan de ketting en moest hij wisselen van fiets. Het ideale moment voor Eli Iserbyt om de Nederlander voorbij te snellen naar de derde plaats. Halfcross reed de Europese kampioen vijftien seconden voor Michael Vanthourenhout. Tom Meeusen, Eli Iserbyt en David van der Poel moesten dan al 35 seconden goedmaken en leverden een felle strijd voor de laatste podiumplaats. Laurens Sweeck volgde wat verderop als zesde.

Gaandeweg kraakte David van der Poel en hij moest Meeusen en Iserbyt laten rijden. Laurens Sweeck van zijn kant was op twee ronden van het einde bij Meeusen en Iserbyt gekomen, terwijl het beste eraf was bij Vanthourenhout. Laatstgenoemde stapelde de fouten op en werd ingehaald door het drietal Meeusen-Sweeck-Iserbyt. Mathieu van der Poel begon met een ruime voorsprong aan de slotronde terwijl Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Tom Meeusen strijd leverden voor de tweede plaats. De Europese kampioen kwam niet meer in de problemen en haalde het voor de dertigste keer. Laurens Sweeck werd uiteindelijk nog tweede.

Mathieu van der Poel evenaart record Sven Nys
© BELGA

(Belga – foto’s Belga)

Top 10:

1. Mathieu van der Poel (Ned/Corendon-Circus) in 59:29

2. Laurens Sweeck op 0:15

3. Tom Meeusen 0:20

4. Eli Iserbyt 0:44

5. Michael Vanthourenhout 0:53

6. David van der Poel (Ned) 0:59

7. Toon Aerts 1:14

8. Kevin Pauwels 1:28

9. Tim Merlier 1:37

10. Lars van der Haar (Ned) 1:49