Er rijdt weer een veelbelovende Segaert in het wielerpeloton rond

Alec Segaert werd begin april West-Vlaams kampioen tijdrijden. Wat kan hij op 1 mei op het BK in Vresse-sur-Semois? (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

Er rijdt weer een heel beloftevolle Segaert in het wielerpeloton rond. Na Loïc is er nu immers ook Alec. Op het recente PK tijdrijden reed hij de verzamelde tegenstand aan flarden. En dat in zijn eerste maand als wielrenner.

Loïc Segaert dreef als olie boven toen hij als tweedejaarsnieuweling in het tijdrijden hoog scoorde (winnaar van de nationale tijdrit in Angreau in 2014) tot hij op 31 januari 2016 op training door een auto werd aangereden en een knieschijf brak. De revalidatie liep niet zoals hij het wenste zodat hij van lieverlede na 2017 (met een afsluitende tiende plaats in Lichtervelde) de handdoek gooide om zich helemaal te kunnen wijden aan zijn hogere studie lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen.

Baliebrugge

Loïcs veel te vroege abdicatie werd echter draaglijker gemaakt door de aflossing van zijn ruim vier jongere broer Alec. “Alec heeft nog meer intrinsiek talent als ikzelf”, getuigt Loïc, die zich inmiddels over zijn broer ontfermt als zijn trainer.

“Net als ikzelf is hij een adept van du- en triatlon, dat hij trouwens nog niet helemaal afgezworen heeft.Komende zondag neemt hij immers deel aan het kampioenschap van België in Ruddervoordse-Baliebrugge, waar hij 17 dagen eerder kampioen van West-Vlaanderen tijdrijden werd bij de eerstejaarsnieuwelingen. Zijn 8’55” (of 39,68 km per uur, red.) werd enkel door tweedejaars Lars Van Ryckeghem nipt verbeterd. Door zijn keuze voor het BK duatlon mist hij zaterdag wel de nationale tijdrit van Chimay, de laatste generale repetitie voor het BK tijdrijden negen dagen later in Vresse-sur-Semois.”

Beklimming van zes km

“Dat wordt ruim gecompenseerd door onze verkenning vorig weekend ter gelegenheid van de Petit Arden Challenge in Vaux-sur-Sûre”, zegt papa Frank. “In Vresse-sur-Semois, waar vorig jaar voor het eerst een Ardennenkoers werd georganiseerd, wordt het een atypische tijdrit met een joekel van een beklimming van liefst zes kilometer. De vorm en de omstandigheden van de dag zullen resultaatbepalend zijn, maar van het opleggen van enige druk zal er geen sprake zijn. Alec is een eerstejaars die eerder prestatie- dan resultaatgericht koerst. Veel belangrijker dan futiele uitslagen is de verbazende inspanningstest die hij onlangs aflegde.”

Er rijdt weer een veelbelovende Segaert in het wielerpeloton rond
© vdb

“Overigens heeft Alec via zijn broer Loïc kennis gemaakt met de mogelijke broosheid van een wielerbestaan, waardoor hij zijn middelbare studies Latijn nog meer zal behartigen.” Loïc en Alec hebben een al even sportieve vader Frank, beroepshalve een osteopaat die veel maar niet competitief fietst en in 2017 deelnam aan de Ironman in Hawaï, waar hij tot het beste kwart van de bijna 3.000 gegadigden behoorde.