Stan Dewulf verbaast in Luik-Bastenaken-Luik en is klaar voor Bretagne

Stan Dewulf was de voorbije weken drie keer aan het feest en eindigde ook in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften op een knappe zesde plaats. Volgende week rijdt hij de Tour de Bretagne in Frankrijk. (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

Dat hij vlot de Vlaamse heuvels kan opknallen wisten we al langer. En ook aan zijn tijdritcapaciteiten en voorliefde voor kasseien moet niet getwijfeld worden. Maar zaterdag bewees Stan Dewulf dat hij ook op de iets langere beklimmingen zijn mannetje kan staan. Bij zijn eerste deelname aan Luik-Bastenaken-Luik reed de derdejaarsbelofte naar een onverhoopte zesde plaats.

Geen derde ZLM-Roompot Tour op een rij voor de derdejaarsbelofte van Lotto-Soudal U23. Wel zijn debuut in Luik-Bastenaken-Luik. “Deze winter speelde ik al met het idee om deel te nemen”, opent Dewulf. “De ZLM Tour heb ik al twee keer gereden. Ik weet dus wat het is, een waaierkoers. En dat ik dat aankan, hoef ik niet meer te bewijzen, denk ik. Daarom dat ik eens wou kijken hoe ver ik op de Ardense hellingen kon komen.”

“Mijn eerste maanden waren zeker niet slecht, maar toch niet wat ik ervan verwacht had”

Vrij ver, zo blijkt. Met een zesde plaats kan hij de paasvakantie op een mooie manier afsluiten en zijn ook de laatste twijfels, die er gekomen zijn na een mindere seizoensstart, compleet van de baan. “Mijn eerste maanden waren zeker niet slecht, maar toch niet wat ik ervan verwacht had”, bekent de 20-jarige Stavelenaar. “Ik heb goed getraind deze winter en de conditie stond ook wel op punt, maar in de wedstrijden had ik nooit het gevoel dat ik kon diepgaan. Ik miste dat tikkeltje extra om de finales te kunnen kleuren. Uiteindelijk heb ik eens bloed laten trekken en toen kwam aan het licht dat ik sukkelde met een bacteriële infectie.”

Rust voor Kattekoers

“De week voor Gent-Wevelgem Kattekoers heb ik enkel de verkenning meegereden en voor de rest vooral gerust”, vervolgt Dewulf. “Dat bleek precies wat mijn lichaam nodig had, want sindsdien loopt het weer zoals ik het zelf zou willen.” Dat is ook te zien aan zijn resultaten van de afgelopen weken. In Gent-Wevelgem Kattekoers kende Stan nog pech op een slecht moment, maar in het Triptyque des Monts et Châteaux pakte hij meteen zijn eerste twee zeges van het seizoen. Op de slotdag won hij ‘s morgens niet alleen de tijdrit, maar ook de rit in lijn later op de dag. Amper drie dagen later was de eindlaureaat van Westsprint 2017 al opnieuw aan het feest op het PK tijdrijden. In Ruddervoorde verdedigde hij met succes zijn West-Vlaamse titel. En dan moest de grootste verrassing nog komen. “Die zesde plaats in La Doyenne had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Ik heb echt serieus afgezien, maar ik ben blij dat ik had gedaan heb. En het resultaat mag er ook best wezen!” glimlacht Dewulf.

Stan Dewulf verbaast in Luik-Bastenaken-Luik en is klaar voor Bretagne
© VDB

En die topvorm wil de derdejaarsbelofte maar al te graag verzilveren in zijn komende koersen. Dit weekend volgt nog een kermiskoers in eigen provincie en daarna gaat het richting Frankrijk voor de Tour de Bretagne, van 25 april t.e.m. 1 mei.

“Ik heb nog met Michael Goolaerts in de ploeg gereden en zijn overlijden heeft me erg geraakt”

“Een wedstrijd waar ik erg naar uitkijk”, knikt Stan Dewulf. “Vorig jaar werd ik daar al derde in het eindklassement en eindigde ik in drie ritten op het podium. Het doel is om dit jaar nog beter te doen. Dat zal niet simpel worden, want ze kennen me ondertussen al, maar met deze vorm en mijn sterke ploeg moet dat mogelijk zijn.”

Roubaix voor Goolie

En dan komt ook het laatste grote doel van het voorjaar al snel dichterbij: Paris-Roubaix! “Al sinds mijn eerste deelname, als tweedejaarsjunior (Stan werd toen 3de), is de Hel mijn droomkoers geworden. Het is iets waar ik elk seizoen naar toewerk, maar deze keer heeft die wedstijd nog iets extra’s. Ik heb nog samen met Michael Goolaerts in de ploeg gereden en zijn overlijden heeft me erg geraakt. Ik zou hem graag eren met een knalprestatie!” klinkt de student bio-ingenieur aan de UGent vastbesloten. (BVS)