“Alles kan in voetbal en dus ook op het WK”

Bert Vanden Berghe

Presentator Ben Crabbé ruilt binnenkort zijn ‘Blokken’ even voor ‘Wereldkampioenen’, waarin hij met enkele bekende voetbalvrienden vooruitblikt op de prestaties van de Rode Duivels op het WK Rusland. “Die wedstrijd tegen Wales twee jaar geleden is nog altijd niet verteerd.”

Het is geen geheim dat Ben Crabbé een notoir sport- en voetballiefhebber is. Toen hij aan de VRT voorstelde om met productiehuis De Mensen een reeks te maken als vooruitblik op het WK Rusland, sprong de zender met plezier mee op de kar. In het nieuwe programma Wereldkampioenen nodigt Ben elke aflevering drie voetbalvrienden uit voor een diner en fileert hij samen met hen één Rode Duivel die ons in Rusland tot wereldkampioen moet kronen. Is Eden Hazard de geknipte kapitein voor de Rode Duivels? Zal Lukaku nu echt helemaal ontploffen bij de nationale ploeg? Heeft Kevin De Bruyne altijd gelijk? En waarom moet Martinez nog twijfelen aan Radja Nainggolan? De tafelgasten nemen geen blad voor de mond.

Zo komen Erik Van Looy, Ruud Vormer en Jan Mulder in de eerste aflevering hun visie geven op Kevin De Bruyne. “Waarmee maakt een speler het verschil in Rusland, hoe gaat zijn karakter de spelersgroep beïnvloeden tijdens die vier weken, wat willen we zeker niet zien van onze Duivels en wat moet er wél gebeuren als we echt wereldkampioen willen worden, dat wil ik weten”, dixit Ben. Het EK twee jaar geleden bewees dat er nog een lange weg af te leggen viel voor onze zogeheten gouden generatie. “Die wedstrijd tegen Wales van twee jaar geleden, amai, die is nog altijd niet verteerd. Toen had er iemand moeten opstaan, een leidersfiguur in de ploeg. Als supporter was dat voor mij een dieptepunt, maar ook bij de anderen aan tafel kwam die ontgoocheling vaak terug, merkte ik. We moeten ook rekening houden met het feit dat er veel topspelers over pakweg vier of vijf jaar niet meer aantreden voor de nationale ploeg. Dus zal er na het tornooi nood zijn aan nieuw bloed. Wat ik van dit WK verwacht? Ik waag me niet aan een voorspelling. Niemand had ook in 1986 kunnen denken dat we zo ver zouden raken of dat Argentinië in 1990 zou verliezen. Alles kan in voetbal, dus ook op het WK. Het kan vriezen, het kan dooien. Of dichter bij huis: kijk naar Club Brugge, de ploeg werd al kampioen voor dit seizoen verklaard, maar de titel is nog niet binnen.”

Veel tijd om zelf de wedstrijden te bekijken vanop de eerste rij is er niet voor Ben. “Rusland spreekt me niet zo aan en mijn agenda staat behoorlijk vol met werk en optredens, al klaag ik niet. Vroeger pikte ik wel regelmatig een wedstrijd mee in het stadion, maar tegenwoordig lukt dat al moeilijker.”

Door een lastminutewijziging start ‘Wereldkampioenen’ vanaf maandag 21 mei om 21.30 uur op Eén.