Aperitiefmomentje met een botanische twist

Nancy Boerjan

Herfst en dus tijd voor gezelligheid! En wat is er knusser dan een aperitiefmomentje organiseren voor je vrienden?

Maak er iets bijzonders van en geef alles een botanische touch: van de hapjes en drankjes tot de salontafel. En nee, er is echt geen kunst aan.

DECOR – Tover je woonkamer om tot een groene oase

Ontvang je je vrienden in de zitkamer, dan is je salontafel the place to be voor de heerlijkste hapjes, drankjes met een groene twist en zelfgemaakte onderzetters. Zo allemaal bij elkaar gezet, creëer je een oogverblindend stilleven. Haal dus je mooiste borden, schalen en planken uit de kast en vul ze met kleine hapjes. En je woonkamer? Die kleed je aan met de mooiste kamerplanten.

DRANKJE – Proosten met planten?

 Aperitiefmomentje met een botanische twist

Een recept voor een aperitiefje met een groene twist! Een scheutje vlierbloesemsiroop haalt de bloemige en kruidige tonen van wit tarwebier naar boven. Lekker met een takje verse verveine erin, wat ook nog leuk staat.

Dit heb je nodig:

100 ml vlierbloesemsiroop

4 flesjes Belgisch witbier

4 takjes verse verveine

Zo maak je het:

Verdeel de vlierbloesemsiroop over vier glazen en vul aan met witbier.

Serveer met een takje verveine erin.

HAPJES BIJ DE VLEET – Maak er een bescheiden culinair feestje van…

 Aperitiefmomentje met een botanische twist

Geen drankje zonder bijhorend hapje natuurlijk. Het culinaire feestje op deze tafel bestaat uit: socca met bloemensla, rillettes met gepekelde rozenblaadjes, oesters met komkommer-gembergranita en borage, rauwe kabeljauw gemarineerd in biet met bloemetjes en taggiasca-olijven en een apéro-borrelplank met olijven, tomaatjes, brood, vleeswaren, crackers en nog veel meer. Al die receptjes vind je terug op Mooiwatplantendoen.nl, naast nog heel wat tips om iets moois te maken van je aperitiefmoment.

DIY – Een botanische bar cart in een handomdraai

 Aperitiefmomentje met een botanische twist

De apéro-drankjes zijn het lekkerst als ze gekoeld zijn. Maar bij zo’n chic samenzijn horen natuurlijk geen gewone ijsblokjes. Ga zelf aan de slag en maak deze coole botanische ijssticks.

Zorg voor plastic reageerbuisjes en houders, kruiden zoals rozemarijn, tijm, lavendel, water en een vriesvak.

Zo maak je de ijssticks:

Doe een takje in een buisje en zorg dat het bovenste stukje boven het buisje uitkomt.

Vul het buisje met water en zet het in het houdertje.

Doe dat met alle buisjes en zet de houdertjes met de buisjes in de diepvriezer.

Apéro-tijd? Haal de sticks voorzichtig aan het uitstekende steeltje uit de buisjes en verdeel ze over de drankjes.

COOL! – Ijssticks met groene touch

 Aperitiefmomentje met een botanische twist

Ga op zoek naar een mooie koperen bar cart, een vintage-exemplaar van je tante of een strakke industriële trolley. Op de onderste plank zet je een verzameling van je mooiste botanische lievelingen. Denk aan de pannenkoekenplant bijvoorbeeld en een bescheiden varen.

Haal dan je mooiste glazen tevoorschijn en poets ze op. En vul die dan aan met een paar in het oog springende vaasjes, mix oud met nieuw, kleur met naturel en glas met keramiek. En dan vullen maar met dahlia’s, Gloriosa en rozenbottel.

Misschien mist je bar cart nog een beetje je ne sais quoi? Met een kunstboek of een persoonlijke foto maak je hem helemaal af!