“In beeld of niet, rechtspraak primeert”

Bert Vanden Berghe

Rechter Bert Salembier is straks opnieuw te zien in het nieuwe seizoen van ‘De Rechtbank’ op Vier. De zogeheten ‘reizende rechter’ specialiseert zich in mensenhandel en -smokkel, een naar eigen zeggen complexe materie. “Straks is het gedaan met de vele kilometers afleggen.”

In het achtste seizoen al van De Rechtbank op Vier springen enkele West-Vlaamse juristen in het oog. Zo is er Gerda Weymiens, ondervoorzitter van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, afdeling Brugge. We krijgen tijdens haar zittingen een unieke inkijk in de specifieke werking van de drugsbehandelingskamer. Daarnaast zien we ook de Brugse onderzoeksrechter Wittouck en kunnen we ook niet naast rechter Bert Salembier kijken. Hij is rechter in de correctionele rechtbank van West-Vlaanderen. In onze provincie behandelt hij alle zaken die met mensensmokkel of mensenhandel te maken hebben. Hij staat te velde ook bekend als de reizende rechter omdat hij zich, heel vaak per motor, verplaatst tussen de zittingszalen van de afdelingen Ieper, Veurne, Kortrijk en Brugge. Al zullen die verplaatsingen vanaf 1 september tot het verleden behoren, want dan treedt het zaakverdelingsreglement in voege en wordt Brugge exclusief bevoegd voor mensenhandel, mensensmokkel en sociaal strafrecht. Zijn aanpak trok de aandacht van de UGent, die daarover een publicatie en studiedag verzorgt in oktober. “Het zal inderdaad een pak kilometers schelen”, aldus rechter Salembier. “Ik kon ook geen grote dossiers meenemen met de motor.”

Dat alles inzake mensensmokkel en mensenhandel nu gebundeld wordt in Brugge, is het resultaat van het jarenlange toegewijd streven van Salembier voor deze benadering.

“Op vandaag komt die problematiek door de transmigranten meer in het nieuws, maar ik ben hier al mee bezig sinds 2001. Die aanpak is een logisch gevolg van de specialisatie, waar ik altijd hard in heb geloofd. Daarom zei ik indertijd ook toe om mee te werken aan De Rechtbank. Omdat ook de grote zaken aan bod mogen komen, zelfs al gaat het om een complexe materie. In beeld of niet, het is de rechtspraak die primeert. Het programma toont ook aan dat het mensen zijn die aan de andere kant van de balie zitten. Mensen die ook iets hebben meegemaakt. Het is wel duidelijk dat ik niet voldoe aan het stereotype beeld van een rechter, denk ik.” (lacht)

De nieuwe maatregel zorgt ervoor dat de rechter efficiënter kan werken, maar de strijd tegen mensenhandel en mensensmokkel gaat onverminderd voort. “Als zetelend rechter ventileer ik liever geen mening, voor mij draait het vooral rond het bieden van een forum voor een degelijke rechtspraak.”

‘De Rechtbank’, vanaf maandag 20 augustus om 20.35 uur op Vier.