“Met de dieren praten blijft een fascinerend idee”

Louis Talpe heeft er maar weinig moeite mee om zich in de leefwereld van kinderen te verplaatsen. "Het is een mooie aanvulling op mijn carrière."
Bert Vanden Berghe

Louis Talpe mag zich sinds kort ook auteur noemen. De acteur mag immers het sinterklaasboek ‘Paniek om Amerigo’ op zijn bijzonder kleurrijke palmares schrijven. “Het is nog altijd leuk om me in de leefwereld van kinderen te begeven, ja.”

Unilever, de merkenmultinational met een hoofdkantoor in Rotterdam, zet al sinds 2014 de jarenlange traditie van sinterklaasboeken voort en steekt nu ook de grens over. Op zoek naar een bekende kop in Nederland én België, die populair is bij kinderen, volwassenen én grootouders, kwam men al snel bij Louis Talpe uit. “Ik heb niet getwijfeld, nee. Ik vond dit een heel leuke vraag. Vooral omdat we als kind altijd Sinterklaas vierden en dit een mooie aanvulling is op mijn carrière. Als ik later terugkijk, zal die goed gevuld zijn. Als daar nu ook een voorleesboek bij komt, is dat alleen maar plezant.”

Je schreef het verhaal zelf. Hoe ben je te werk gegaan?

“Initieel vroeg ik mij af wat er allemaal kon en hoever ik kon gaan? Een verhaallijn vinden bleek niet zo voor de hand liggend, vooral omdat het entertainend en ook aangenaam om voor te lezen moest zijn. Ik had al vrij snel beslist dat ik iets met een paard wilde doen. Ik weet niet waarom, maar dat bleef steeds in mijn hoofd terugkomen.”

Je hebt zelf ook paardgereden, dacht ik?

“Vroeger wel, ja. In de familie hebben we nog steeds paarden, maar ik rij zelf niet meer heel veel. Ik vind paarden zeer edele dieren en paardrijden is een supermooie sport. Het verhaal tikte ik uit, maar na wat overleg hebben we het wat gereduceerd, door kortere zinnetjes te gebruiken. Zo ging dat heen en weer met de illustratrice.”

“Ik begeef me nog altijd graag in de leefwereld van kinderen”

Je hebt zelf geen kinderen, viel dat mee om in die leefwereld te stappen?

“De tijd van Mega Toby ligt al eventjes achter mij, maar dat neemt niet weg dat ik het nog gemakkelijk vind om mij in die leefwereld te begeven. Het is wel geen voor de hand liggend publiek. Je moet je best doen om hun aandacht vast te houden. Ik word ook nog vaak herkend, ja, maar dat is simpelweg een deel van mijn dagelijkse bestaan geworden. En het zijn meestal de ouders die mij herkennen.”

Heb je de smaak nu te pakken?

“Ik denk nu niet dat ik verhaalgewijs het warm water heb uitgevonden. Kinderen die met de dieren praten is al een vrij oud concept. Dat idee vond ik zelf fascinerend. Ik dacht bij mezelf: als iemand aan mij als kind zou voorlezen en zeggen dat er met de dieren gesproken kon worden, dan zou ik daarvan onder de indruk zijn. Maar ik denk niet dat ze die vraag opnieuw zullen stellen, nee.”

Is er een kinderboek dat jou is bijgebleven?

“Het is een ander genre dan dit, maar thuis lazen we vaak de sprookjes van Grimm en de boeken van Roald Dahl. Op den duur kenden we die boeken uit het hoofd, maar het bleef boeiend om erin te kijken. Thuis werd er ook voorgelezen, ook bij mijn grootouders.”

En Sinterklaas? Had je schrik voor zijn komst of was je elk jaar braaf geweest?

“Dat viel heel goed mee. (glimlacht) Mijn grootmoeder was daar de beste in: als een pro kon ze pakjes verstoppen en ons doen geloven dat ze net Zwarte Piet via het dak had zien weglopen. Niet veel later lag de haard vol met pakjes. Ook thuis was dat een feest, toevallig met speelgoed dat we zelf ooit in de speelgoedwinkel hadden vastgehad. Clever guy, die Sinterklaas, dachten we. Sinterklaas zou ook bij ons thuis geweest zijn, maar dat herinner ik mij niet meer.”

Welk cadeau maakte de grootse indruk op jou?

“Ik was als kind grote fan van de Turtles. Ik had ooit zo’n volledige set, net als van GI Joe, inclusief een tank. Superhelden, soldaten… ik was een echte jongen op dat vlak.”

En als de Sint dit jaar opnieuw zou langskomen, wat mag er dan in je schoentje liggen?

“Geen idee. Ik heb eigenlijk alles wat ik nodig heb. Doe maar dit boek dan.” (grijnst)

Het boek ‘Paniek om Amerigo’ is nog tot 28 november verkrijgbaar bij alle Hypermarkten Carrefour en Carrefour Market bij aankoop van Unilever-producten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier