“Nu moeten die kindjes geëntertaind worden”

© Kurt
Stephanie Rogeau
Stephanie Rogeau Medewerker KW

Geen boeiender ras dan het West-Vlaamse, vindt ook Stephanie Coorevits. De schrijfster, psychologe en televisiemaakster laat zich graag inspireren door de West-Vlamingen en hun gewoontes.

We zijn halverwege de zomervakantie. De meeste zomerplannen werden intussen al uitgevoerd en overal in Vlaamse huizen weerklinken kinderstemmetjes: ‘Ik vervééééééél mij’. Paniek bij de ouders want nu moeten die kindjes geëntertaind worden. Wil dat zeggen dat je als mama heelder dagen spelletjes moet spelen met dat kleine ettertje? Natuurlijk niet. Hieronder enkele tips en tricks om de rest van de vakantie heelhuids door te komen.

Tip 1: Zorg voor meerdere kindjes. Bij ons thuis waren we met z’n vieren. Natuurlijk verveelden we ons vaak maar verveling leidde meestal ook tot creativiteit. Je gaf ons een paar blaadjes en een schaar en we speelden van Frietkot. Wat later op de dag evolueerde naar ‘Steek Je Zus Haar Oog Uit Met Een Schaar. Maar we onthouden: kinderen amuseren zich het meest van al met de simpelste dingen. Mijn broer was -zoals het een achterkomertje betaamt- strontverwend. Complete speelgoedwinkels werden leeggekocht om Het Kleine Prinsje blij te maken. Maar waarmee vulde Robbert Coorevits zijn dagen? Op de oprit zoveel mogelijk kiezelsteentjes in 1 neusgat proberen proppen.

Tip 2: Kindjes maken ruzie. Daar kan je als moeder niets aan doen en het is dan ook best om je er niet al te veel in op te jagen. Integendeel, je moet het ‘zelf laten uitzoeken’ zien als een pedagogische tactiek om hun probleemoplossend vermogen aan te boren. Weinig kans dat ze elkaar daadwerkelijk de kop inslaan. En doen ze het toch, dan is dat op een bepaalde manier ook weer een oplossing voor het probleem. Dus relax!

Tip 3: Als je kinderen blijven aandringen om dingen samen te doen, creëer dan een win-win situatie. Laat hen meehelpen met karweitjes die toch gedaan moeten worden en maak er een spelletje van. Voorbeeld: ‘Wie kan het snelst handdoeken opplooien?’ Schuif je dochtertje een bezem in haar handjes en zeg ‘Zo is Assepoester ook begonnen’. Of laat hen meehelpen met koken. Je zal merken dat, wanneer je kinderen het gevoel hebben dat ze zelf iets gemaakt hebben, je hen zelfs groenten kan doen eten. Groenten!

Tip 4: Onthoud dat het zomer en vakantie is en dat dit op zich al reden genoeg is om jezelf op elk moment van de dag een fris glaasje rosé in te schenken. Gewoon ter bevordering van ieders mentaal welzijn.