Sla je tent eens op… in een boom

De tent hangt met stevige touwen vast aan de bomen en voelt verrassend stabiel aan.
Bert Vanden Berghe

Wie aan het domein van Han denkt, komt automatisch uit bij de befaamde klassieke grotten. Maar het imposante natuurgebied heeft ook nog heel wat andere troeven. Sinds kort zijn de gloednieuwe boomtenten een waardevolle aanvulling. Onze man testte het uit en werd ‘s morgens wakker door het burlen van de edelherten en met zicht op grazende oerossen.

Al meer dan een eeuw is het natuurdomein in Han-sur-Lesse een populaire trekpleister. Maar het domein van 250 hectare is meer dan ‘Disneyland voor geologen’ en een ontdekkingsreis in de natuur voor jong en oud. Het wildpark kreeg immers begin dit jaar nog een UNESCO-erkenning én blijft investeren in onder meer nieuwe grotverlichting, maar ook in… boomtenten.

Er werden er zes geïnstalleerd, al sluiten ze niet uit dat er in de toekomst nog meer geïnstalleerd worden. De tenten hangen verscholen in de bomen die uitkijken op het imposante veld waar de wilde dieren grazen, wat verdacht veel weg heeft van de open vlakte in de film Jurassic Park. Dat de ranger je oppikt in zijn bestelwagen en van daaruit een groot metalen hek moet openen, past al helemaal in het thema. Aan de overkant kijken de wilde tarpanpaarden vanop een afstand terwijl een handvol Schotse hooglanders onverstoord verder grazen. Onze zoon van vier is al helemaal verknocht.

Quality time in de natuur.
Quality time in de natuur.

In de verte zien we troepen edelherten, reeën en moeflons die zich te goed doen aan het gras. Het valt amper te geloven dat deze vlakke weide niet bewerkt wordt met een grasmaaier en dat er in de winter amper moet bijgevoederd worden. Wild kan hier duidelijk nog ongestoord wild zijn.

Niet op eigen houtje

Het gebied waar de boomtenten, of treetents, geïnstalleerd werden, is afgezet. Dat domein verlaat je niet op eigen houtje, zelfs al zitten de gevaarlijke dieren zoals de lynx of de poolwolf opgesloten. De ranger die ons begeleidt, maakt meteen de simpele spelregels duidelijk: laat de natuur zijn ding doen, geniet van het zicht en de rust. Alles is aanwezig om volwaardig te kamperen: een (droog) toilet, dat je met vlasvezels bedekt, een bidon water om je te wassen en een ruimte dat ze in Afrika kennen als een boma braai, waar je je barbecue kan in gang steken en er je eten en drank vindt in afgesloten plastic containers. Daar krijg je ook al meteen een welkomstdrink.

Sla je tent eens op... in een boom

De treetent die we toegewezen krijgen, ligt op een paar meter hoogte, en wordt in de lucht gehouden door enkele stevige touwen in de boom. Via een houten trap bereik je een klein houten terrasje en de verrassend grote tent, waar een belachelijk grote (en luxueuze!) matras in ligt, met daarnaast ook een veldbedje. Ideaal dus voor een doorsnee gezin, maar vier personen is het maximum. De toegang van de trap sluit je snel en makkelijk af met een stevig net, dat rond de hele tent is gespannen. Zelfs met hoogtevrees en een actieve zoon van vier voelt dit verrassend veilig aan. Hij is helemaal mee in het verhaal en stapt dan ook vrolijk mee als de ranger ons meeneemt op een wandeling van een drietal kilometer (een grotere wandeling is ook mogelijk), waar we al kennis maken met de ooievaren, moeflons, Poitou-ezels en de gieren die vanuit een Spaans opvangtehuis onderdak vonden in de open natuur van dit domein.

Uitzicht

Na de terugkomst en het eten, een uitgebreide barbecue, komt de ranger stipt om 22 uur het vuur doven. Terwijl je in de verte nog een wolf hoort, begeleiden de vuurvliegjes je richting je slaapplek. De tent wiebelt bij het instappen, maar voelt bijzonder stabiel aan.

Sla je tent eens op... in een boom

‘s Morgens worden we al vroeg gewekt door het burlen van een hert en de tjilpende vogels. Het ontbijt kan je in de boma ophalen en opeten, al moet je gek zijn als je het niet doet vanop je miniterrasje aan de tent, waar ook opklapstoeltjes voorzien zijn. Ondertussen krijgen we een fenomenaal en bijzonder rustgevend uitzicht voorgeschoteld. We zien evenwel geen herten of ander wild, enkel wat grazende oerossen in de verte, maar we wijten het aan het gesnurk van onze zoon, die er net als ons een heerlijke nacht heeft op zitten.

In het verblijf zit overigens nog een PassHan, waardoor je de dag nadien nog de befaamde grotten kan bezoeken, de exposities, een 3D-speleogame, het museum Han 1900 én het Wildpark kan verkennen via Safari-car, waar je onderweg ziet hoe de wolven en de everzwijnen gevoederd worden. Eat that, Jurassic Park!

Of liever slapen bij de beren?

Wie liever een dak boven zijn hoofd heeft, maar toch een originele slaapplek wil, kan terecht in de berenhut, voor een zogenaamde Pelsjagersnacht. Het programma is gelijklopend: een begeleidende wandeling, een warme maaltijd – barbecue in de zomer, raclette of steengrill in de winter – en ‘s morgens een (evenwel iets uitgebreider) ontbijt. De Berenhut is uitgerust met een volwaardige keuken, toilet en douche en je kan er met zo’n 12 personen terecht.

Opvallend: in de berenhut slaap je letterlijk bóven de beren. En op je twee oren, overigens, want er zijn zelfs heel wat onzichtbare veiligheidsmaatregelen.

Het orgelpunt van zo’n overnachting is het voedermoment ‘s morgens, dat je vanop de eerste rij – en als enige – kan meemaken. De overigens bejaarde beren Willy en Marlène moeten zelf op zoek gaan naar hun voedsel dat vakkundig werd verstopt zodat ze de broodnodige beweging krijgen. De kostprijs voor zo’n verblijf is dezelfde als die van de tenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier