Tuin & Sfeer rond vlinders, bijen en kattenkruid

© FME
Redactie KW

Plantenbeurs Tuin & Sfeer vindt op zondag 27 mei voor het tweede jaar op rij plaats in het park van kasteel Blauwhuis in Izegem. Het centrale thema dit jaar zijn vlinders en bijen, met onder ander een demonstratie van imkervereniging De Kasteelbie.

De plantenbeurs Tuin&Sfeer palmt de voorkant van het Blauwhuispark in, terwijl de achterkant het speelterrein voor het gratis stadsfestival Isotopia wordt. “Die combinatie zorgde vorig jaar al voor ongeveer 7.000 bezoekers en we maken ons sterk dat we dat aantal straks opnieuw halen”, vertelt Marnix Oosterlinck van de Vlaamse Vasteplantenvereniging (VVPV).

Plant in de kijker is kattenkruid, een magneet voor bijen en vlinders

“We verwelkomen 90 standhouders met planten, tuinartikelen en decoratie. Tientallen kunstenaars en hobbyisten stellen hun werken tentoon of zijn ter plaatse aan het werk. Er is ook een demonstratie koken met kruiden en vergeten groenten. Plant in de kijker is dit keer Nepeta of kattenkruid. Dat is een plant die uit vele variëteiten bestaat en een lange bloei in blauw of wit kent. Ze kan 10 tot 100 centimeter groot worden. Het is ook een bijenplant en dat sluit perfect aan bij ons centrale thema: vlinders en bijen in de tuin.”

In het kader van de Week van de Bij is er dan ook een zoekwedstrijd. Imkervereniging De Kasteelbie uit Ingelmunster heeft er een demostand over het leven van de bijen en het winnen van hun honing. Er zal ook een reuzegroot springkasteel staan, waar kinderen stuifmeel kunnen verzamelen en naar de bloemen brengen. Ook de Izegemse compostmeesters tekenen present, net als aquarium- en terrariumvereniging Danio Rerio en diverse liefhebbersverenigingen met hun hoenders, konijnen, geiten en schapen.

Tuin & Sfeer vindt plaats van 10 tot 18 uur. Er is voor fietsers een ruime parking aan de inkom van het kasteeldomein. Wagens parkeren kan aan het goederenstation of aan de achterzijde van het station. (vadu)

www.vvpv.be