Vierdaagse van de IJzer breekt records

© Michael Depestele
Redactie KW

In de Westhoek vindt van dinsdag 21 tot en met vrijdag 24 augustus de 46ste editie van de Vierdaagse van de IJzer plaats. Een echte klassieker dus, maar “de wandelaars krijgen wel ieder jaar andere parcours voorgeschoteld”, zegt omloopbouwer Bart Eggermont.

Op maandagavond 20 augustus wordt de Vierdaagse van de IJzer officieel geopend, maar wandelen doet men pas op dinsdag 21 augustus met start en aankomst in Diksmuide. De dag daarna verkennen de wandelaars de streek rond Diksmuide, op donderdag 23 augustus rond Poperinge, en op vrijdag 24 augustus in Ieper.

“Ieder jaar krijgen de wandelaars andere parcours voorgeschoteld”, zegt omloopbouwer Bart Eggermont. “Zo wandelen we dit jaar door de kazerne van Lombardsijde, best wel een lastig en pittig traject. Ook Mesen, het kleinste stadje van België, wordt dit jaar aangedaan door de wandelaars. Het moet zowat tien jaar geleden zijn dat de Vierdaagse daar passeerde.”

“Het traject door de kazerne van Lombardsijde is best pittig”

De klemtoon van de Vierdaagse ligt nog altijd op de herdenking van WO I. Bij verschillende monumenten en begraafplaatsen zijn er speciale ceremonies voorzien. “Maar het is niet omdat het 2018 is, dat we iets speciaals doen. Het is een herdenking, geen feest”, vervolgt Bart Eggermont. “Aan de voorinschrijvingen te zien, zullen we de ruim 11.000 deelnemers aan editie 2014, de succesvolste ooit, evenaren.”

De troef van de Vierdaagse van de IJzer is de onnavolgbare sfeer. “Militairen wandelen samen met burgers, wat zorgt voor een gevoel van verbondenheid. We houden er de sfeer ook in door randanimatie te voorzien. Langs het parcours wordt op heel wat plaatsen muziek gespeeld, en her en der duikt een tweemansorkestje op.”

Onder de Menenpoort in Ieper vindt op vrijdag 24 augustus om 15.30 uur een herdenkingsplechtigheid plaats, die wordt gevolgd door het slotdefilé op de Grote Markt om 16 uur. Daar is ‘s anderendaags ook een herdenkingsevenement van GoneWest.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier