Gewezen Izegemnaar Frederik Deberdt schittert als Lodewijk XVI in ‘Marie-Antoinette’ in Antwerpen

Frederik Deberdt. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op zaterdag 23 en zondag 24 maart staat het internationaal gerenommeerde balletgezelschap Malandain Ballet Biarritz in de Stadsschouwburg van Antwerpen met de prachtige neoklassieke balletvoorstelling Marie-Antoinette. In dit gelauwerde gezelschap zit er ook één Belgische danser, namelijk de 37-jarige Frederik Deberdt, afkomstig uit Izegem, die in Parijs woont en die de rol van Lodewijk XV, grootvader van Lodewijk XVI, vertolkt.

Frederik was vijf toen jaar hij begon in balletschool Menuet in Izegem. Hij was elf toen hij naar de Koninklijke Balletschool in Antwerpen trok. Daar stopte hij op zeventienjarige leeftijd, waarna hij twee jaar was aangesloten bij het Ballet van Vlaanderen. Op 19-jarige leeftijd vertrok hij naar mondaine Franse badstad Biarritz om er deel uit te maken van Malandain Ballet Biarritz, waar hij al achttien jaar is bij aangesloten.

Het Malandain Ballet Biarritz is één van de negentien ‘Centres Choréographiques Nationaux’ (CCN) in Frankrijk. Sinds de oprichting in 1998, staat het ballet onder leiding van directeur-choreograaf Thierry Malandain en is het gehuisvest in het ‘Gare du Midi’ van Biarritz, dat omgebouwd werd tot evenementenhal. Het vaste gezelschap bestaat uit 22 dansers en hun stijl wordt doorgaans onder ‘neoklassiek’ gecatalogeerd. In Antwerpen brengt dit wereldbefaamde gezelschap hun nieuwe balletvoorstelling of het verhaal van Marie-Antoinette, echtgenote van koning Leopold XVI van Frankrijk.

Naast haar veelbesproken dure smaak die haar de bijnaam van Madame Déficit bezorgde, had Marie-Antoinette ook een uitgesproken voorliefde voor kunst, theater en muziek. Vanuit deze invalshoek – met de focus op het theatrale – heeft choreograaf Thierry Malandain een wervelende productie uitgewerkt voor zijn 22-koppig ballet. Een prachtige productie op muziek van Joseph Haydn, gebracht door het Belgische symfonisch orkest ‘La Passione’ onder begeleiding van Paul Dinneweth.

Zaterdag 23 en zondag 24 maart: ‘Marie-Antoinette’ in Stadsschouwburg Antwerpen. Tickets en info: www.30jaarmusichall.be.

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier