Glen Van Parys uit Ruiselede en Ingeborg doorbreken taboe rond dementie

Glen Van Parijs met alle medewerkers van dit project. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Om dementie op een originele manier in een positief daglicht te plaatsen, brengt het gemeentebestuur en OCMW van Ruiselede samen met GOAR, Foton, Familiezorg West-Vlaanderen, Curando en zanger Glen Van Parys de single Morgen uit. Zangeres Ingeborg uit Brugge is als ervaringsdeskundige meter van dit project.

Het idee voor de single komt van zanger Glen Van Parys uit Ruiselede, die als zorgkundige werkt in De Haard, de afdeling voor mensen met dementie in het WZC Sint-Jozef in Ruiselede. Ruiselede kreeg dankzij veel inspanningen het label dementievriendelijke gemeente. Vanuit zijn werkervaring merkte hij echter op dat er bij het grote publiek nog veel misverstanden bestaan. Het liedje Morgen is een positief nummer over dementie. Glen wil het taboe doorbreken en tegelijk een ondersteuning geven aan familieleden en vrienden. Want iedereen kent wel iemand met dementie.

De singlehoes.
De singlehoes.

Songwriters Andy Sergeant en Jens Braet vertellen in het nummer het verhaal van de naaste familie van iemand met dementie. “Ze wilden bewust niet te lang stilstaan bij alles wat er fout loopt bij dementie, maar focussen op de soms onuitgesproken onvoorwaardelijke liefde, op het belang van bij elkaar te zijn, ook op mindere momenten”, klinkt het.

Negatief beeld bijsturen

Met de titel Morgen verwijzen ze naar het vooruitzicht om morgen terug bij elkaar te zijn, zelfs al is wat vandaag gebeurt dan misschien vergeten. De West-Vlaamse Ingeborg zet als meter mee haar schouders onder het initiatief. “Toen ik Ingeborg hiervoor contacteerde, was ze meteen enthousiast”, zegt Van Parys. “Dementie maakt immers deel uit van haar persoonlijke leven. Haar mama had op dat moment ook dementie en is jammer genoeg onlangs overleden. Ingeborg weet maar al te goed dat er nog veel werk aan de winkel is om het negatieve beeld rond dementie bij te sturen.”

Glen Van Parijs, samen met Ingeborg.
Glen Van Parijs, samen met Ingeborg.© GF

Het idee werd door zowel het gemeentebestuur (onder stimulans van schepen voor Senioren en Sociale Zaken en voorzitter van het OCMW Linda Wyckstandt) als GOAR, de Gemeentelijke Ouderenadviesraad, enthousiast onthaald. Zij leverden subsidies voor het creatieve luik. Foton, het Expertisecentrum voor Dementie, staat in voor het productieproces en de verkoop van de cd. De opbrengst ondersteunt vervolgens hun werking.

Info: 0472 54 69 39 (Glen Van Parys) – glenvanparys@hotmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier