Hans Peter Janssens schittert in hartverscheurend rauwe ‘Carmen’ van Frank van Laecke

Redactie KW

In 2015 regisseerde Frank van Laecke Bizets wereldberoemde opera ‘Carmen’ voor Zomeropera Alden Biesen. Music Hall en Frank van Laecke zullen deze eigentijdse en expliciete versie van het origineel adapteren naar een grootse theaterproductie, en vanaf 15 september 2018 op de planken brengen in Stadsschouwburg Antwerpen, Concertgebouw Brugge en Capitole Gent.

Bruggeling Hans Peter Janssens schittert in deze productie als de harteloze pooier Remendado. Wij spraken met Hans Peter in aanloop naar de première van 15 september.

Dag Hans Peter, kan je voor de mensen die de opera niet kennen, deze kort situeren?

‘Carmen’ is een Franstalige opera in 4 bedrijven van componist George Bizet. Het libretto werd geschreven door Henri Meilhac en Ludovic Halévy, naar een novelle van Prosper Mérimée, en gaat over de pure mannenverslindster en ultieme femme fatale Carmen. Het is een verhaal liefde, jaloezie en de weg naar vrijheid. De eerste opvoering vond plaats in Parijs op 3 maart 1875.

Carmen is dus geen katje om zonder handschoenen aan te pakken?

Zeker niet, Carmen is een sterke, zelfstandige vrouw die haar sociale positie wist te verwerven en handhaven door haar seksuele aantrekkingskracht. Ze gebruikt eigenlijk haar lijf om in leven te blijven, maar haar ultieme doel is weg te raken uit dit milieu.

Hans Peter Janssens schittert in hartverscheurend rauwe 'Carmen' van Frank van Laecke

Geen makkelijke opgave zo blijkt?

De moeilijke weg naar haar vrijheid loopt via korporaal Don José, wiens gevoelens ze weet te bespelen. Haar liefde voor Don José is oorspronkelijk wel oprecht en draait niet enkel om manipulatie. Na een duel met zijn meerdere om Carmen, vlucht Don José de bergen in, waar hij zich met haar gedwongen moet aansluiten bij een bende smokkelaars.

Maar ook daar kan Carmen het flirten niet laten?

Helaas voor Don José blijft de passie tussen Carmen en hem niet duren. Carmen wordt verliefd op Escamillo, een toreador. Wanneer ze naar het stierengevecht van haar nieuwe minnaar Escamillo gaat kijken, loopt ze Don José opnieuw tegen het lijf. Hij smeekt haar om terug bij hem te komen. Carmen weigert, met alle gevolgen vandien….

Regisseur Frank Van Laecke paste in deze ‘Carmen’ het klassieke verhaal wel een beetje aan, niet?

Dat klopt, Frank koos er bewust voor om met deze ‘Carmen’ af te dalen naar een laag van de maatschappij die meestal verborgen blijft. Thema’s als vrouwen-, kinder-, drugs- én wapenhandel blijven ook vandaag helaas brandend actueel en vormen de rode draad in deze hartverscheurende versie van Bizets opera.

Dat klinkt inderdaad niet als een toeristische rondrit door Sevilla, waar het verhaal zich afspeelt?

Het publiek moet zich inderdaad niet aan Spaanse romantiek verwachten, wel aan een onderdompeling in een donkere wereld waar alles met wapens wordt opgelost.

Hans Peter Janssens schittert in hartverscheurend rauwe 'Carmen' van Frank van Laecke

Jij kruipt in de huid van de harteloze pooier Remendado, een uitdaging?

Absoluut, hoewel het vreemd genoeg vaak leuker is om “de slechterik” te spelen. Ik bevind me in ‘Carmen’ letterlijk in de rosse buurt, waar de hoertjes in wellustige kronkelingen hun verleidende spel spelen om klanten te lokken. Ik hou daar samen met mijn collega-pooier Dancaire, die vertolkt wordt door Fabrice Pillet, een oogje in het zeil.

Op 22 september sta je met ‘Carmen’ in het Concertgebouw te Brugge, wordt dat speciaal voor jou?

Toch wel. Ondanks dat ik al vele jaren in Antwerpen woon, zal het toch weer voelen als thuiskomen. Ik hoop ook dat ik er veel vrienden, familie en misschien zelfs schoolkameraden van vroeger mag begroeten. Ik heb er alleszins veel zin in om daar op het podium te staan.

Ook wij kijken er nu al naar uit!

‘Carmen’

Zaterdag 15 september 2018 – 20u00 – Stadschouwburg Antwerpen

Zondag 16 september 2018 – 15u00 – Stadschouwburg Antwerpen

Zaterdag 22 september 2018 – 20u00 – Concertgebouw Brugge

Zondag 23 september 2018 – 15u00 – Capitole Gent

Tickets & info: www.30jaarmusichall.be

De voorstelling wordt Nederlandstalig boventiteld

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier