Kristof Audenaert liep als Prince Charming rond en werd geflankeerd door de schepenen Lieselotte Denolf (Minnie Mouse), Joost Cuvelier (Mickey Mouse), Eddy De Ketelaere (Koning Hermelijn), Rita Dewulf (Sneeuwwitje), Annick Vanderspurt (Queen of Hearts), Hans Blomme (Alibaba) en Elsie Desmet (Robin Hood). Laatstgenoemde vierde overigens haar 49ste verjaardag.

Als bij wonder geen spatje regen tijdens de stoet

Regende het in de ochtend nog pijpenstelen, tegen de start van de stoet om 14.30 uur wisselden onschuldige wolken en zon elkaar af en bleef het droog. En dit als bij wonder tot net na de optocht, toen er een buitje viel.

Sowieso bleken nogal wat mensen het zekere voor het onzekere te hebben gekozen en de Torhoutse carnavalsstoet vanwege mogelijke regen uit hun agenda te hebben geschrapt. Kon je vorig jaar op de koppen lopen, dan was er dit keer opvallend minder volk komen opdagen.

Bij de passage op de Markt leidde een nieuwe microman de groepen in: de met felgroene haardos getooide jeugdanimator Ruben Desmidt. Hij stelde de heraangeklede en van nieuwe koppen voorziene reuzen Sissen en Mance voor en kort daarna een van de mooiste groepen uit de stoet, met name De Lekkerbekken uit Zeebrugge met Bella Italia en hun heerlijke gelato.

Geluidsgrens van 95 decibel moest eraan geloven

In totaal stapten 33 groepen mee, waaronder een tiental Torhoutse. Onder de plaatselijke deelnemers stal dit keer vooral vzw Strike de show met een knappe voorstelling van de jacht op groot wild in de jungle.

Er daagden ook drie Nederlandse groepen op, twee uit Aardenburg en ene uit Eede. Vooral die laatste - KPJ Eede - was bijzonder kleurrijk. Er werd op de praalwagen zelfs geschommeld.

Opvallende vaststelling: de door de stad opgelegde geluidsgrens van maximum 95 decibel had bij een aantal groepen duidelijk in dovemansoren geklonken. De boxen op bepaalde wagens knalden te hard. Wie zijn gehoororganen fatsoenlijk wou beschermen, ging maar beter in het Vrijetijdshuis de gratis aangeboden oordopjes afhalen.

De bekroonde groepen door publiek en jury

Voor het eerst werd er een publieksprijs voor de mooiste meestappende groepen georganiseerd. De verkiezing gebeurde via sms. De Lekkerbekken uit Zeebrugge wonnen met Bella Italia vóór De Wakko Jakko's uit Zeebrugge (met Thomas de trein), KM Torhout (met Tomorrowland), KPJ Eede uit Nederland (met Clowns) en De Vliegemeppers uit Dudzele (met De Gelaarsde Kat).

De vakjury bekroonde voorts de mooiste vijf Torhoutse groepen. Hier zegevierde café De Sportwereld met Het Brand(t) Weer vóór de vzw Strike (met Jungle), De Bumi's (met Batman), café Heidelberg (met De Eerste Wereldoorlog) en de Orde van de Bourgondiërs (met Harry Potter).