Agressieve carnavalisten opgepakt in Heist, ondanks campagne rond respect voor politie

Redactie KW

De politie pakte zondag twee carnavalisten op die zich agressief tegenover de politie opstelden. Opvallend, want dit jaar kwam de politie van Damme/Knokke-Heist voor het eerst met een campagne om respect voor haar mensen te vragen. “We betreuren dit”, klinkt het.

Agressieve carnavalisten opgepakt in Heist, ondanks campagne rond respect voor politie

De politie van de zone Damme/Knokke-Heist pakte in aanloop naar het carnaval uit met een ludieke campagne op sociale media en in het straatbeeld. Met een foto van twee agenten – versierd met wat gephotoshopte confetti – werden de carnavalisten gevraagd om respect te tonen voor de politiemensen. Al werd dat duidelijk niet door iedereen gerespecteerd. “Veel carnavalisten hielden het leuk”, zegt woordvoerster Isolde Van Eenooghe. “Maar spijtig genoeg stelden twee personen zich ook agressief op tegen ons politieteam. Iets wat we met de ludieke actie net wilden vermijden. Al is er volgens ons geen verband tussen de incidenten en de campagne op zich.”

De politie noteerde verschillende, kleine vechtpartijen en de vraag om de agenten met rust te laten werd niet altijd gerespecteerd

Politieman zijn tijdens het caraval in Heist. Het is niet de meest evidente taak. Honderden carnavalisten die – al dan niet met een glas teveel op – komen vragen om je boeien of kepie te mogen gebruiken. En net zoveel feestvierders die niet vragen maar doen. Dat wilde de politie dit jaar vermijden met hun campagne. De tekst op de foto zegt dan ook alles: “Je mag onze boeien niet om, we maken geen selfie met je, onze pet blijft op ons hoofd, we zijn niet om te knuffelen, we zijn inderdaad leuk verkleed… maar we zorgen wel voor een veilig carnaval.”

De gemeente Heist ontving dit jaar twee stoeten. Zowel zondagmiddag als dinsdagavond trokken die door de straten. De politie merkte dat vooral de optochten heel wat carnavalisten en kijklustigen naar de kustgemeente lokten. De meeste incidenten werden dinsdag genoteerd. “Er waren natuurlijk enkele aanhoudingen voor openbare dronkenschap”, zegt Van Eenooghe. “Een aantal personen werden met een gebruikershoeveelheid drugs betrapt. En er werden GAS-boetes uitgeschreven voor wildplassers. Maar dat zijn zaken die traditioneel tijdens het carnavalsweekend voorkomen.”

Dit jaar viel het wel op dat er meer schermutselingen waren. De politie noteerde verschillende, kleine vechtpartijen en de vraag om de agenten met rust te laten werd niet altijd gerespecteerd. “Spijtig genoeg stelden twee personen zich agressief op”, zegt de woordvoerster. “Net op het moment dat we respect voor onze mensen en hun werk gevraagd hadden. Gelukkig raakten onze politiemensen niet gewond, maar het blijft een jammerlijke vaststelling. Het ging ook om verbale agressie.” Opvallend: sommige uitlatingen waren ook racistisch. De agressievelingen werden opgepakt en kregen een proces-verbaal mee naar huis.

Een verband tussen de campagne en de verhoogde agressie is er volgens de politie niet. “We haalden onze inspiratie uit Nederland. Daar heeft een gelijkaardige campagne vorig jaar zijn effect bewezen”, zegt Van Eenooghe. “Bovendien waren de agressievelingen van het binnenland. Onze campagne werd heel lokaal gevoerd, dus in hun geval zal er zeker geen verband geweest zijn.”

Bij de buren in Blankenberge verliep het carnavalsweekend dan weer opvallend rustig. “Hier is het grootste nieuws misschien dat geen enkele carnavalist in de cel belandde”, zegt woordvoerder Philip Denoyette. “Wij hebben er echt een heel rustige editie op zitten.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier