Dertig maanden cel voor mensensmokkel op parking langs E40 in Mannekensvere

© BELGA
Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een 55-jarige Albanese mensensmokkelaar en zijn 20-jarige zoon veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf, waarvan een jaar met uitstel. De vijftiger, Arseni Z., probeerde op de E40-snelwegparking in Mannekensvere drie Albanese transmigranten te verstoppen op een vrachtwagen.

Het team mensensmokkel van de federale gerechtelijke politie van West-Vlaanderen voerde al langer een uitgebreid onderzoek naar de handel en wandel van de 55-jarige Albanees uit Wetteren. Uit telefonieonderzoek was immers gebleken dat hij regelmatig ‘s nachts afzakte naar Veurne, Jabbeke en Oostkamp.

Op 26 februari werd Arseni Z. uiteindelijk ingerekend op de parking langs de E40 in Mannekensvere. Daar wilde hij drie Albanezen, onder wie een 16-jarige, te verstoppen op een vrachtwagen die richting het Verenigd Koninkrijk ging. Arseni en zijn zoon Korado Z. komen in aanmerking voor acht feiten van mensensmokkel. De twintiger kon nooit gevat worden en liet verstek gaan voor het proces.

De advocate van de vader benadrukte dat het geen gewetenloze mensensmokkelaars zijn. “Van grote geldsommen is geen sprake, hij is van een totaal ander kaliber dan de smokkelaars die hij in de gevangenis tegenkomt”, aldus meester Annelien Welvaert.

Voor vijf jaar hun burgerrechten kwijt

Voor enkele feiten vroeg de verdediging de vrijspraak. Naar eigen zeggen kwam Arseni Z. immers ook door zijn jobs als schoonmaker en als vrachtwagenchauffeur soms in tankstations, zonder dat er van mensensmokkel sprake was. Meester Welvaert drong aan op een straf met uitstel.

De rechter veroordeelde beide beklaagden uiteindelijk tot 30 maanden cel, waarvan een jaar met uitstel. Hun geldboetes van in totaal 160.000 euro werden voor meer dan de helft met uitstel uitgesproken. Vader en zoon zijn ook voor vijf jaar hun burgerrechten kwijt. De auto van Arseni Z. werd verbeurdverklaard.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier