Geen Zehbi’s meer te bespeuren in Brugge

© GF
Redactie KW

Het schooljaar is een maand ver en in en rond de Brugse stationsbuurt is alles peis en vree. Waar de zehbi’s vorig jaar nog amok maakten, zijn er nu geen problemen meer. “De samenwerking tussen de scholen is daar de voornaamste reden voor”, klinkt het.

De start van het vorige schooljaar werd in Brugge gekenmerkt door één enkel onderwerp: de Zehbi’s, een meisjesbende die de stationsomgeving voor hun medeleerlingen onveilig maakte. Ondertussen is het nieuwe schooljaar een maand bezig en lijkt er van zehbi’s of andere jongerenbendes geen sprake meer te zijn.

Het gevolg van een globale aanpak of van het verwijderen van de rotte appels? Volgens burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) is het een combinatie van beide. “Vooral de betere samenwerking tussen de scholen onderling betekende een grote stap vooruit“, aldus Landuyt.

Alarmbel

De zehbi’s werden in oktober vorig jaar nationaal nieuws. Het ging om een zestal meisjes die – onder leiding van een amper 15-jarig meisje – amok maakten in en rond het Brugse station. Het trieste dieptepunt was het moment waarop een meisje bijna op de sporen werd geduwd voor een aanstormende trein. Heel wat feiten werden gefilmd en nadien via de sociale media verspreid. Enkele ouders trokken aan de alarmbel en ook de politie nam de zaak uiteindelijk ernstig.

De agressieve meisjes werden actief opgespoord en opgepakt. De jonge leidster werd zelfs naar een halfopen instelling gestuurd. Ze verbleef daar zo’n vijf maanden en moest zich later met vier leden in de jeugdrechtbank verantwoorden. De meisjes mogen geen contact meer met elkaar hebben en worden verder door de onderzoeksrechter opgevolgd.

Maar sinds de leden gevat werden is ook de rust in en rond de Brugse stationsbuurt teruggekeerd. Eén van de initiatieven waren vergaderingen met de verschillende scholen, de burgemeester en de politie. “Die waren enorm nuttig”, aldus burgemeester Landuyt. “Scholen kunnen moeilijke leerlingen nu onderling signaleren. Vroeger was dat niet het geval. Bovendien ging het ook over het voorkomen en de leidende figuren aanpakken. Maar het is een probleem waar scholen elkaar nu veel beter in kunnen steunen.”

Geen incidenten meer

Bij het begin van het schooljaar werden dan ook nagenoeg geen incidenten meer genoteerd. En als die er al waren, werden ze vroeger de kiem in gesmoord door de onderlinge afspraken tussen de scholen. Dat bevestigt ook Mania Vandercam, directeur van het Koninklijk Technisch Atheneum vlakbij het station. “Zo werden enkele jongere leerlingen van bij ons even gepest door oudere leerlingen van een andere school. Dat werd ons zelfs vanuit die school gemerkt zodat iedereen kort op de bal kon spelen. Het gevolg was dat dat allemaal snel opgelost raakte.”

De school kwam vorig jaar even in het midden van de storm terecht omdat enkele zehbi’s er school liepen. Maar sindsdien is men volop bezig met het opsmukken van de reputatie. “Wij zetten extra in op tucht en orde. En we volgen te laat komen, spijbelen en geweld veel korter op. Dat wordt hier niet meer getolereerd. We willen onze goeie naam terug en aantonen dat leerlingen hier normen en waarden mee krijgen.” (TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier