Hof van assisen bevestigt levenslange opsluiting voor Oliver Bolte

© BELGA
Redactie KW

Het hof van assisen heeft Oliver Bolte (44) veroordeeld tot levenslange opsluiting voor de moorden op zijn moeder Renate Bolte (71) en op Norbert Bocher (49). De beschuldigde stak na de moorden zijn woning in Blankenberge in brand. De verdediging had 27 jaar voorgesteld.

Oliver Bolte werd geboren uit Duitse ouders, maar groeide op in het Nederlandse Breda. In 2003 trok hij in bij zijn moeder, op haar appartement in de Koninginlaan in Blankenberge. Tot op vandaag blijft de beschuldigde volhouden dat zijn moeder door gezondheidsproblemen en aanhoudende stress uit het leven wilde stappen. Op 6 maart 2017 mengde Bolte tien pillen flunitrazepam, beter bekend als Rohypnol, door de smoothie van zijn moeder. De pillen hadden echter niet het gewenste effect, waarop de beschuldigde naar een machete greep. Met een krachtige hak in de nek bracht hij Renate Bolte om het leven. Daarna gaf hij in haar rug nog een steek met een keukenmes.

De bewuste pillen kocht Bolte naar eigen zeggen op aanraden van Norbert Bocher, een Blankenbergenaar die hij tijdens het strandjutten had leren kennen. Na een toevallige ontmoeting op de kusttram besloot de beschuldigde om de man uit de weg te ruimen. Met een smoesje lokte hij Bocher op 7 maart naar een jaagpad in Zeebrugge. Daar schoot hij uit wraak twee kogels door het hoofd van het slachtoffer. In de vroege uurtjes van 8 maart stichtte Oliver Bolte ook nog brand in zijn woning in de Koninginlaan. Het verkoolde lichaam van zijn moeder werd pas na de brand ontdekt. De beschuldigde bleef anderhalve dag voortvluchtig, tot hij zich op 9 maart in Zeebrugge ging aangeven bij de scheepvaartpolitie.

In de zomer van 2017 werd Bolte door een vergetelheid niet opgeroepen voor de zitting van de raadkamer. Daardoor moest hij vrijgelaten worden, maar de onderzoeksrechter heeft hem onmiddellijk opnieuw aangehouden voor verboden wapenbezit. Ook voor die feiten werd hij door de jury schuldig bevonden. De verdediging drong aan op verzachtende omstandigheden en verwees onder andere naar het blanco strafblad van de beschuldigde. Het hof en de jury zagen echter geen enkele verzachtende omstandigheid. In het arrest werd opgemerkt dat Bolte zijn bloedeigen moeder op een erg wrede manier van het leven beroofde. Na het toedienen van pillen hakte hij zelfs met één houw haar ruggenmerg door. “De uitleg als zou zijn moeder een concrete doodswens hebben geformuleerd, doet hieraan geen afbreuk”, klonk het.

Daarnaast werd ook verwezen naar de emotieloze manier waarop Norbert Bocher werd afgemaakt. Het hof en de jury stelden vast dat Oliver Bolte zijn slachtoffer doelbewust meelokte om hem vervolgens in koelen bloede te vermoorden. “Meneer Bolte, u hebt de allerzwaarste straf gekregen voor de allerzwaarste misdaden“, sprak voorzitter Steven Van Overbeke. “Wat u met uw moeder hebt gedaan, is een surrealistische daad die eigenlijk niet te vatten is.” De voorzitter wees Bolte erop dat uitgerekend de nabestaanden van zijn andere slachtoffer soms een bloemetje leggen op het graf van zijn moeder. “Norbert Bocher was geen heilige, maar het was een mens die zich met vallen en opstaan aan het herpakken was. Het was een zoon, een broer, en boven alles een liefhebbende vader voor zijn kind.” Ten slotte kwam de voorzitter nog terug op het gebrek aan spijt en schuldbesef. “Ik wens u toe dat u ooit mag beseffen en voelen, diep in u, wat u allemaal hebt aangericht. Want tot nu toe geeft u mij de indruk dat u vooral aan uzelf hebt gedacht. U hebt nog heel veel werk in uw leven.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier