De schrik zit er flink in bij Stefanie Vandommele en Ruben Vermander (beide 31). Ze runnen sinds vijf jaar Bistro Nouvelle in de Bruggesteenweg op de site waar onder andere Albert Heijn en Action te vinden zijn en kregen in een goeie maand twee keer het bezoek van inbrekers.

"De eerste inbraak dateert van de nacht van woensdag 29 op donderdag 30 augustus", legt Stefanie uit. "We waren toen nog met vakantie. Op de camerabeelden zagen we vier jongeren van vreemde origine - ze hadden geen enkele vorm van vermomming aan - aan het werk. Eerst hebben ze onze bewakingscamera's de andere richting uit gedraaid en daarna gingen ze met een koevoet onze beveiligde deur te lijf. Die konden ze met veel moeite forceren en dat deed het centrale alarm afgaan. Het interieur van onze zaak is met sensoren uitgerust, maar die omzeilden ze door over de grond te kruipen, richting onze toog. In ware Mission Impossible-stijl, dus."

De inbrekers konden toen 500 euro buit maken, maar de geforceerde deur zadelde Stefanie en Ruben wel met 10.000 euro schade op. "De politie kon twee van de vier daders via de camerabeelden identificeren, maar we weten niet of ze uiteindelijk ook opgepakt zijn."

Raam aan diggelen

In de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 oktober sloeg het noodlot opnieuw toe. "Rond 1.40 uur belde de dispatching van onze alarmcentrale ons weer op. En deze keer waren ook de sensoren ín de zaak in werking getreden. Mijn man is meteen naar onze zaak gesneld en is samen met de politie naar binnen gegaan. Daar trof hij een enorme ravage aan."

Opnieuw waren de bewakingscamera's de andere richting uitgedraaid en was de deur met een koevoet geopend. "Maar deze keer viel er geen cash te rapen", zegt Stefanie. "De inbrekers hebben er toen maar niks beter op gevonden dan alle drank uit onze koelkasten te gooien en de flessen sterke drank hebben ze in de hele zaak op de grond en tegen de ramen gezwierd. Met één gebroken venster als gevolg..."

Delen

Onze geforceerde deur kostte ons de eerste keer 10.000 euro. Dat zal nu niet anders zijn"

"We vrezen dat onze geforceerde veiligheidsdeur ons opnieuw een pak geld zal kosten. We hadden er al een magnetisch slot op laten aanbrengen, maar moesten een expertise afwachten om dat ook in gebruik te nemen. En net nu gebeurt er een tweede inbraak."

Stefanie en Ruben van Bistro Nouvelle, dat vanop een platform over de winkelsite uitkijkt, stellen dat de locatie vaak het decor vormt voor (kleine) misdrijven. "Er rijden hier dagelijks auto's tegen elkaar, de winkels worden met diefstallen geconfronteerd en eenmaal de avond valt, gebeuren hier zaken die het daglicht niet mogen zien", zuchten ze. "Alle handelaars hier willen graag bewakingscamera's die het hele terrein coveren, maar de eigenaar weigert daarop in te gaan. We moeten alle veiligheidsmaatregelen zelf nemen. Zo vragen wij al enkele jaren om de trap naar onze zaak met een poortje te kunnen afsluiten. Na deze nieuwe inbraak wil de eigenaar eindelijk een offerte laten opmaken. Hopelijk komt het er ook daadwerkelijk van."

"Dit nieuwe feit zorgt voor een wrang gevoel. Wat als die inbrekers opzoeken wie de zaakvoerders zijn en ze plots bij ons thuis een slag willen slaan? Wij werken met hart en ziel voor onze zaak, dan wil je geen inbrekers die roet in het eten komen gooien."