Man die huisarts vermoordde krijgt 30 jaar cel

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De 57-jarige Danny Samyn uit Ingelmunster is in beroep bestraft met 30 jaar cel voor de moord op de 64-jarige huisarts Patrik Roelandt. Hij wordt nadien ook tien jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. Samyn kreeg in eerste aanleg nog 28 jaar cel, maar het hof geloofde niet dat hij spijt had van zijn daden.

Huisarts Patrik Roelandt uit Izegem werd op 1 december 2015 op huisbezoek in de woning van patiënt Danny Samyn in de Rozestraat in Ingelmunster met twee messteken vermoord. Een steek in de hals was fataal en bleef maar liefst 11,5 centimeter diep in de nek van de arts steken. Samyn lokte de dokter naar zijn huis, legde het mes klaar, maakte een reistas klaar en ging kort voor de moord geld afhalen. Achteraf gooide hij de gsm van de dokter weg, trok een ander T-shirt aan en stapte met een sportzak vol spullen naar zijn advocaat.

De rechtbank in Kortrijk hield nog rekening met zijn spijtbetuiging en gaf Samyn 28 jaar cel en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor een periode van tien jaar. Een te zware straf vond Samyn, en hij ging in beroep. Daar vocht hij de voorbedachtheid aan. Maar het hof argumenteerde dat hij de moord wel gepland had. Zo lagen de messen klaar, stond een zak klaar met kleren en persoonlijke spullen om te vluchten en had hij zijn bankrekening vooraf leeg gehaald. Uit het psychiatrisch verslag bleek dat Samyn een wrok koesterde tegen de maatschappij, politie en ook medici. Een paar weken voordien was de politie nog binnen gevallen bij hem thuis en had cannabis en wapens meegenomen. Ook beweerde hij dat er iets fout was gelopen bij de bevalling van zijn zoon. Een feit dat niet waar bleek, maar het zorgde wel voor een chronische wrok.

Het hof verhoogde de straf naar 30 jaar en tien jaar ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. De rechter in Kortrijk hield nog rekening met zijn ongelukkige jeugd en zijn spijtbetuigingen. Het hof in Gent oordeelde dat daar geen rekening moet mee gehouden worden en hecht geen geloof aan de spijtbetuigingen. “U hebt iets om over na te denken, maar ik geloof niet dat u ooit zal beseffen wat u hebt aangericht“, besloot de voorzitter. Meester Kristiaan Vandebussche en meester Julie Vandenbogaerde vertegenwoordigden de familie. “Het hof heeft duidelijk gesteld dat hij wraakgevoelens had tegenover de maatschappij en aan een buur en een vriend te kennen gegeven dat hij ‘een toer zou lappen’ en ‘dat ze er nog gingen van horen’. Voor het hof een bewijs dat hij de moord gepland heeft. Ze geloven er ook niks van dat hij spijt heeft en al zijn ex-vriendinnen heeft hij fysiek toegetakeld, vandaar de strafverzwaring.”

De familie van de dokter wil nu een hoofdstuk afsluiten. “Blij dat het eindelijk gedaan is”, reageert zijn weduwe, Catheline Verstraete. “Het heeft zeer lang geduurd. De uitspraak is voor mij niet meer dan normaal. In mijn ogen is dit een psychopaat. Maar ik ben natuurlijk wel mijn man kwijt. We gaan het nu proberen een plaats te geven, maar vergeten, nee dat lukt nooit.”

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier