Man uit Lichtervelde riskeert twee jaar cel voor vier brandstichtingen

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 26-jarige man uit Lichtervelde heeft zich vrijdag voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor vier opzettelijke brandstichtingen. Andy M. stichtte onder andere brand in een leegstaand ziekenhuis in Oostende. Het openbaar ministerie vorderde twee jaar gevangenisstraf, deels gekoppeld aan voorwaarden.

In de nacht van 27 op 28 oktober werd brand gesticht in de leegstaande gebouwen van het vroegere Sint-Jozefziekenhuis in Oostende. Andy M. belde de hulpdiensten, maar kwam toch als verdachte in het vizier. In totaal werden negen brandhaarden ontdekt. De beklaagde gaf snel toe dat de feiten eigenlijk een schreeuw om hulp waren. M. had die dag zijn vrouw en kind bezocht in een centrum voor gezinszorg en kon niet verkroppen dat ze niet mee naar huis konden.

Tijdens het onderzoek kon de beklaagde gelinkt worden aan de brandstichting van een struikgewas in september 2015 in Torhout. Op 14 september 2018 stak hij ook papier en karton in brand op de binnenplaats van zijn woning. Ten slotte wordt M. vervolgd voor de brandstichting van isolatiemateriaal afgelopen zomer in Lichtervelde. De beklaagde beweert echter dat hij toen enkel geholpen heeft bij het blussen.

Ook bij enkele andere branden probeerde M. zelf het vuur te doven. Volgens de gerechtspsychiater is de man gefascineerd door vuur. Ooit volgde hij ook een opleiding om vrijwillige brandweerman te worden. De verdediging wees op overmatig alcoholgebruik als verklaring voor de feiten. Meester Erwin Priem vroeg een straf onder voorwaarden, zodat zijn cliënt zich kan laten begeleiden voor dat alcoholprobleem. De rechter doet uitspraak op 5 april.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier