Nog geen vonnis over dodelijk ongeval na vermeende straatrace in De Haan

© iStock
Redactie KW

De Brugse politierechter heeft nog geen vonnis uitgesproken in de zaak van een dodelijk ongeval tijdens een straatrace in De Haan. De rechter liet alle partijen eerst standpunt innemen over een mogelijke herkwalificatie naar onopzettelijke slagen en verwondingen.

Mustafa A. (19) uit Oostende keerde de avond van 4 november 2015 terug van zijn werk in Zeebrugge. Op de Brugse Baan in De Haan kwam hij met zijn voertuig aan hoge snelheid in de gracht terecht. Even later verloor zijn collega M.H. (22) in dezelfde bocht de controle over het stuur. De beklaagde botste tegen het voertuig van het slachtoffer, maar over de precieze omstandigheden bestaat nog veel onduidelijkheid. Pas een uur later werd het levenloze lichaam van Mustafa A. in de gracht aangetroffen. Het slachtoffer kwam door verdrinking om het leven.

De verdediging gaf toe dat er sprake was van overdreven snelheid, maar vroeg de vrijspraak voor onopzettelijke doding. Het is volgens meester Kris Vincke immers ook mogelijk dat het slachtoffer al voor de tweede botsing uit zijn wagen was gestapt en in het water was beland. De beklaagde ontkent ook dat hij en zijn collega’s bezig waren met een straatrace. Volgens zijn advocaat zat er zelfs een kilometer afstand tussen beide wagens.

In principe zou de politierechter vrijdag een vonnis vellen, maar hij besloot om de debatten te heropenen. Alle partijen kregen de kans om standpunt in te nemen over een eventuele veroordeling voor onopzettelijke slagen en verwondingen, mogelijk in de plaats van voor onopzettelijke doding dus. De burgerlijke partijen vroegen om een nieuwe deskundige aan te stellen. Op 25 januari doet de politierechter uitspraak.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier