Ongeveer 40 getuigen op proces van Menenaar over doodslag op stiefdochtertje

Redactie KW

Op het assisenproces tegen Kenneth Samaille (31) zullen begin mei ongeveer veertig getuigen aan het woord komen. De Menenaar staat terecht voor doodslag op Elly Buysse (2,5) in november 2017. Het arrest met de definitieve getuigenlijst wordt op 25 maart voorgelezen.

Op 20 november 2017 moest de beschuldigde op de jonge kinderen van zijn werkende vriendin passen. In de loop van de avond liet hij haar in paniek weten dat Elly flauwgevallen was. Het slachtoffer werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar bezweek twee dagen later in het UZ in Gent aan haar verwondingen. De autopsie bracht onder andere ernstige bloedingen in de buik en een gescheurde pancreas aan het licht.

Kenneth Samaille was geen onbekende voor het gerecht. Zo liep de man uit Menen al meerdere veroordelingen op voor partnergeweld. In oktober 2016 kreeg hij ook zes maanden met probatie-uitstel voor poging tot diefstal en belaging. Dinsdag buigt de correctionele rechtbank in Kortrijk zich over de intrekking van die voorwaarden. Ook de moeder van Elly zou trouwens al klappen gekregen hebben van de beschuldigde.

Bij de verwijzing vroeg de verdediging om de feiten te herkwalificeren naar opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. De Kortrijkse raadkamer en de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling oordeelden echter dat er wel voldoende redenen waren om hem voor doodslag naar het hof van assisen te verwijzen. Wellicht zal de verdediging op het proces opnieuw opwerpen dat Samaille niet de intentie had om zijn stiefdochtertje van het leven te beroven. Daarnaast zal de beschuldigde zich ook moeten verantwoorden voor eerdere feiten van slagen en verwondingen op hetzelfde slachtoffer. Kort voor haar overlijden waren op school immers al enkele keren verdachte verwondingen vastgesteld bij Elly.

Vraagtekens bij getuigenlijsten

Maandagnamiddag werden tijdens de preliminaire zitting de getuigenlijsten van de verschillende partijen overlopen. De voorzitter plaatste onder andere vraagtekens bij de meerwaarde van de eventuele getuigenis van de nieuwe vriend van de mama van Elly. Voorts viel het ook op dat de verdediging niet minder dan drie gevangenisaalmoezeniers wil laten oproepen als getuige.

Op het assisenproces zal Kenneth Samaille verdedigd worden door Hanna Demuynck en Hans Beerlandt. Virginie Cottyn en Maxime Van Winkel treden op als advocaten van de moeder van Elly en haar familie. De belangen van de vader van het slachtoffer en zijn familie worden verdedigd door Joeri De Martelaere. Serge Malefason, substituut bij het parket-generaal in Gent, neemt de rol van openbaar aanklager op zich.

9 mei

Het proces gaat op dinsdag 30 april om 14 uur verder met de samenstelling van de volksjury. Op vrijdagnamiddag 3 mei zal de procureur-generaal de akte van beschuldiging voorlezen. Voorzitter Willem De Pauw zal de beschuldigde op maandag 6 mei verhoren. De uitspraak wordt ten vroegste op donderdag 9 mei verwacht. Voor doodslag riskeert Kenneth Samaille 30 jaar opsluiting.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier