Tot vijf jaar cel gevorderd voor Roemeense inbrekersbende

Redactie KW

Tien Roemenen hebben zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor hun aandeel in een reeks inbraken. De bende had het vooral gemunt op horecazaken. Voor kopstuk Gheorghe-Valentin I. werd vijf jaar effectieve gevangenisstraf gevorderd.

Op 30 september 2017 werd de voordeur van een café in Knokke geforceerd. De inbreker kraakte de bingoautomaat en ging aan de haal met een kluis. Even verderop werd de buit enkele minuten later opgepikt door een Ford Galaxy. Dat voertuig stond op naam van Gruia I., een Roemeen uit Blankenberge. Dankzij de camera’s met nummerplaatherkenning bleek dat de daders het voertuig ook vooraf tijdens hun verkenning gebruikt hadden.

Tijdens die verkenning belde de verdachte met Gheorghe-Valentin I., die in totaal voor 18 feiten in aanmerking komt. De bende wordt onder andere vervolgd voor inbraken in Aalst, Knokke, Blankenberge en Leuven. Het kopstuk werd op 14 januari op heterdaad betrapt in Leuven. In verschillende Europese landen liep hij alles samen al tien veroordelingen op. Het openbaar ministerie vorderde voor hem vijf jaar effectieve gevangenisstraf. Zijn negen kompanen riskeren celstraffen tussen 12 maanden en drie jaar.

De verdediging benadrukte dat van een gestructureerde bende geen sprake was. “Dit was bric-à-brac, ze braken op amateuristische wijze binnen. Mijn cliënt is absoluut niet de grote crimineel”, aldus meester Karel Claes. Net als de advocaten van de andere beklaagden vroeg de raadsman van het kopstuk om een straf met uitstel. “Als ik de chef was, zou ik toch niet altijd zelf binnengaan?”, zei Gheorghe-Valentin I. op het einde van de zitting.

De rechtbank doet uitspraak op 26 november.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier