Boek en fototentoonstelling ‘Rond de Noordzee’ in Oostende voorgesteld

© ML
Redactie KW

In de Oostendse Nieuwe Gaanderijen op de Oostendse zeedijk loopt een tentoonstelling over de tocht en wo10-delige reeks over ‘Rond de Noordzee’ en woensdagmiddag jl. werd in de stad aan Zee ook het reisboek voorgesteld.

In de 10-delige nieuwe tv-reeks ‘Rond de Noordzee’ van Arnout Hauben trekt hij met cameraman Philippe Niclaes en klank- en droneman Ruben Callens, afkomstig uit Wenduine, langs de 5000 km kust die deze zee omzoomt. Hij gaat op zoek naar haar rijke geschiedenis en verzamelt verrassende verhalen die zich op en rond het water hebben afgespeeld. “We hebben bij onze reis net iets verder gekeken dan de kust zelf“, zegt Hauben.

Bruisende kust

Het team koos niet toevallig voor Oostende voor hun boekpresentatie en expo van 24 foto’s. In de eerste aflevering die dinsdag op Eén te zien was en 850 000 kijkers wist te boeien, wandelt het trio de Vlaamse kust af en belandt dus ook in Oostende. Aan het boek schreef ook auteur Lander Deweer, afkomstig uit Zuidwest-Vlaanderen, mee. “Zowat 80 % van al onze ontmoetingen tijdens de tocht zijn louter toevallig en niet geënsceneerd“, zegt Hauben. “Dat maakt het programma ook zo verrassend en avontuurlijk.”

De eerste beelden van de uitzending refereren naar de zomervakanties van het gezin Hauben aan zee. “Ik kwam in de grote vakantie wekenlang logeren bij mijn tante Lieve in Oostende op de wijk Mariakerke. Haar kinderen hadden dezelfde leeftijd als ik. Onvergetelijke strandvakanties waren dat.”

Ook nu weer blijkt uit de vele dronebeelden hoe onze kust één lange nieuwe Atlantikwall vormt. Een scherp contrast met de ongerepte kuststroken en zeezichten in de Noordzeebuurlanden? Arnout: “En toch roept de Vlaamse kust bij mij een warm gevoel op. Naast de imposante natuurgebieden als het Zwin en de Westhoek aan beide landsgrenzen, biedt onze kust voor elk wat wils: niet alleen de kilometers lange zandstranden op zomerse dagen maar ook een erg rijk cultuuraanbod en zelfs het kleine grut komt aan zijn trekken in de evenementenaffiche van de toeristische diensten en culturele centra. Onze kust bruist jaar in jaar uit. Aan andere kusten vind je dan weer de grootsheid van de natuur.”

Zeeziek

Leeft de Belg toch niet te veel met de rug naar zee, in vergelijking met onze andere zeeburen? “Dat is misschien geografisch te verklaren: neem nu de Deense eilanden of Noorwegen waar de zee-inhammen soms tot 200 km het land binnendringen. Die landen beschikken over 1000den km kustlijn en zijn meer overgeleverd aan de krachten van de zee. Die zee heeft daar eeuwenlang de identiteit van de kustbewoners gevormd.”

Wie vanaf de kust de zee ervaart doet dat toch anders dan wie de golven trotseert. “Absoluut. Van onze ca. 5000 km hebben we zo’n 20 à 25 procent op zee gezwalpt met zeiljachten, vissersboten of ferry’s bij onze diverse oversteken. Geen van ons drieën heeft zeebenen en als je een camera hanteert aan boord word je nog veel vlugger zeeziek omdat je perspectief zich verengt tot het camerabeeld. Ja, we zijn allemaal serieus zeeziek geweest.”

Rond de Noordzee: vanaf 12 februari elke dinsdag om 20.40 uur op Eén. De reeks Rond de Noordzee is later dit jaar ook te zien bij de VPRO op NPO2.

De fototentoonstelling is een initiatief van de dienst Cultuur stad Oostende, Uitgeverij Polis, Eén en productiehuis De Chinezen. Vrij te bezichtigen tot en met 31 maart. Het boek telt 272 bladzijden, kost 24,50 euro, wordt uitgegeven bij Polis en is te koop in de boekhandel.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier