In Nieuwpoort geeft zeldzame foto na 75 jaar geheimen prijs

© IV
Redactie KW

De Nieuwpoortse schepen voor toerisme Bert Gunst (CD&V) ontdekte toevallig een iconisch beeld van de bekende en beruchte Duitse veldmaarschalk Erwin Rommel, ook wel bekend als de Woestijnvos.

“Het toont de veldmaarschalk op de dijk van Nieuwpoort-Bad met op de achtergrond de White Residence, het imposante en tot op vandaag beschermd gebouw op de hoek van de Albert I-laan en het Hendrikaplein. Destijds ook gekend als het ‘Grand Hotel'”, vertelt Bert Gunst.

“De foto is meteen ook het bewijs dat Rommel wel degelijk naar Nieuwpoort-Bad is gekomen, waarschijnlijk eind 1943 toen hij na korte tijd gediend te hebben in Noord-Italië door Hitler werd benoemd tot inspecteur van de Atlantikwall. Hij moest het gedeelte van de verdedigingswerken dat van de Noordzee tot de Golf van Biskaje liep, inspecteren en erover bij Hitler rapporteren. Dat alles had tot doel de verwachtte geallieerde invasie tegen te houden.”

“Er werd een tijdje verondersteld dat de foto in Raversijde genomen was,” vertelt de schepen nog. “Maar niets is dus minder waar. Er zijn trouwens weinig mensen die de foto ooit onder ogen hebben gehad. Het is iets om te koesteren én om te delen.”

(DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier