Jeugd krijgt dubbel zoveel ruimte in Kuurnse bib

Het groene gebouw is de uitbreiding van de bib. © GF
Redactie KW

Binnen een jaar moet de jeugdafdeling van de bibliotheek in Kuurne tweemaal zo groot zijn als nu. De gemeente plant namelijk een uitbreiding.

Momenteel is de jeugdafdeling 115 vierkante meter groot. “Maar dat is veel te weinig”, vertelt bibliothecaris Katrien Bonte. “Daardoor staan er bakken waarin de boeken gestapeld zijn. Dat is niet handig.”

Straks komt er een nieuwbouw van 145 vierkante meter bij. “Die zal aansluiten bij de jeugdafdeling”, aldus burgemeester Francis Benoit (CD&V). “In de nieuwbouw krijgt de peuter- en kleuterafdeling een nieuwe stek. De collectie komt ook in grabbelbakken.”

“Groene doos”

Het gebouw zelf wordt, om het met de woorden van architect Dominiek Depoortere te zeggen, een groene doos die tussen de armen van de huidige bib wordt gebouwd. “Het wordt een duurzaam gebouw met kleinere ramen aan de zijkanten en een groot raam aan de voorkant. Een raam op kindhoogte welteverstaan: volwassenen zullen niet recht voor zich uit kunnen kijken door het venster.”

De peuter- en kleuterafdeling met het raam op kindhoogte.
De peuter- en kleuterafdeling met het raam op kindhoogte.© GF

Het gemeentebestuur hoopt dat de werken in juni kunnen starten. Tegen eind dit jaar, begin 2019 moet de nieuwbouw klaar zijn. Tijdens de werken zal de volledige vloerbedekking van de huidige bib, tapijt, ook vervangen worden. De bib zal daardoor een paar weken dicht zijn. Een deel van de collectie zal dan ‘op vakantie gaan’ naar de lagere scholen. Kostprijs van de werken: 405.000 euro, exclusief btw.

Francishttps://www.facebook.com/francis.benoit1https://www.facebook.comFacebook1280

Dit project heeft ons veel moeite gekost. Ik draag het op aan wijlen bibliothecaris Philip Gheskiere. Samen hadden we een droom de bib af te werken met uitbreiding jeugd en een tuin. Samen met voorgangers schepenen Marc Benoit en Germain Vandesompele en onze voorzitter van de bib Marc Vandecasteele en de leden , hebben we 10 jaar gestreden en is het nu zover. Ons bibteam onder leiding van Katrien Bonte krijgt een mooie ruimte met groene planten als gevelbekleding en een functionele bib volgens modernste visies. Dank aan schepenen Ann Messelier, Bram Deloof ook voor de integratie van de spelotheek. En een pluim voor architect Dominique Depoortere en Marc D'Haese van onze dienst ! Ons bibhart zit in dit mooie project voor #Kuurne #bibvooriedereen #lezegem. Proficiat bibteam !

Geplaatst door Francis Benoit op dinsdag 13 februari 2018

video1.0https://www.facebook.com/francis.benoit1/videos/10212709847995773/500

(AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier