Sint-Michielsgilde Beveren brengt tragikomedie ‘Gras’

De Koninklijke Sint-Michielsgilde Beveren is volop aan het repeteren. We zien voorzitter Marc Depla met Mieke Wylin, Renate Leconte, Stijn Minne en regisseur Steven Duyck. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

De Koninklijke Sint-Michielsgilde Beveren-Roeselare is terug. Nadat de voorstellingen enkele jaren op een lager pitje stonden, wil voorzitter Marc Depla zijn vereniging nieuw leven inblazen. Daarom zal het in februari in het parochiaal centrum vijf voorstellingen brengen van de tragikomedie ‘Gras’ van de Nederlandse schrijfster Esther Gerritsen, in een regie van

Steven Duyck.

Een gezin gaat met de caravan naar Frankrijk om nog eens net als vroeger met zijn allen gezellig samen te zijn. Al snel blijkt dat die doelstelling iets te hoog gegrepen is. Als de dochter haar gezin dan ook nog eens van een afstand gaat bekijken, is het hek van de dam. Door middel van messcherpe analyses halen de personages van Gras elkaar met hun eerlijkheid onderuit. Ze nemen geen enkel blad voor de mond. De camping wordt een broeiplaats van frustratie en listig gekronkel.

Dat is de korte samenvatting van de tragikomedie die de Koninklijke Sint-Michielsgilde uit Beveren voor haar 95ste speelseizoen in februari te berde zal brengen. De regie is in de handen van Steven Duyck. Het wordt zijn tweede stuk voor de toneelgilde na De Pijnders. “Onze leden Filip Vanderbeke en Renate Laconte zullen samen met Stijn Minne en Mieke Wylin op het podium staan”, opent voorzitter Marc Depla. “Het wordt opnieuw een prachtig stuk waarin de toeschouwers in een absurd verhaal worden meegenomen.”

Het Landjuweel

“Om alles tot in de perfectie te kunnen brengen, zijn we al even aan het repeteren. Ik denk dat we tegen onze première aan zo’n 32 repetities zullen zitten. En dat is zeker niet te onderschatten, want het is geen eenvoudig stuk om onder de knie te krijgen. Maar het komt in orde zag ik. Ik ben nu bijna 35 jaar voorzitter en ik heb in al die jaren nog nooit een repetitie gemist”, aldus de rasechte Bevernaar, die hoopt op zo’n 500 kijklustigen voor dit prachtige schouwspel.

De Beverse toneelvereniging neemt met het stuk ook deel aan Het Landjuweel, dat de beste opvoeringen van heel Vlaanderen bekroont. “In 2012 hadden we ook deelgenomen met ons toenmalig stuk Rust en waren we een van de laureaten van dit prestigieuze tornooi. Een van de mooiste ervaringen uit mijn leven. Toen kregen we daarvoor ook de Cultuurtrofee van de stad Roeselare”, glundert de gepensioneerde leerkracht die les gaf aan het VTI in Roeselare.

“Dat we de voorbije jaren wat van de radar verdwenen waren? Dat klopt. Ik word er niet jonger op en we willen ook het juiste stuk vinden om te brengen. Bovendien was er wat onzekerheid over ons voortbestaan. De motivatie was na al die jaren wat verminderd. De rest van de vereniging heeft mij echter aangespoord om ermee verder te doen en de motivatie is terug om opnieuw op het voorplan te treden met de Koninklijke Sint-Michielsgilde uit Beveren. Al zullen we het wel bij maximum één voorstelling per jaar houden, want er kruipt enorm veel tijd in het voorbereiden ervan.”

Toekomst?

Voorlopig zit de toneelgroep nog altijd in het parochiaal centrum, maar daarover is de toekomst onzeker. “Het parochiaal centrum straalt een prachtige romantiek uit, maar het gebouw is oud en toont heel wat gebreken. We kijken vol verwachtingen uit naar het nieuwe buurthuis, maar is er daar nog plaats voor ons? Voorlopig tasten we nog in het duister”, besluit de voorzitter van de Koninklijke Sint-Michielsgilde Beveren, dat al bestaat sinds 1924 en daarmee een van de oudste in Roeselare is.

Gras wordt opgevoerd in het parochiaal centrum, Izegemseaardeweg 26 in Beveren op vrijdag 8, woensdag 13, vrijdag 15 en zaterdag 16 februari, telkens om 20 uur. Tickets kosten 9 euro. Er is ook voor het eerst een matineevoorstelling op zondag 13 februari om 11 uur met natjes en droogjes. Tickets daarvoor kosten 12 euro. Reserveren kan bij voorzitter Marc Depla op 051 22 28 43 of marc.depla@telenet.be.

(SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier