Torhoutse legt haar ziel bloot in poëzie en kunst

Heidi bij een kunstzinnige spiegel met haar gedicht 'Wie?' © Foto JS
Johan Sabbe

Ze heeft het hart op de tong en dat hart heeft in 2009 flink wat doorgemaakt. Toen verbrak Heidi Deschynck haar relatie en gooide haar leven over een andere boeg. Ze ging op zoek om er een meer zinvolle invulling aan te geven. Intussen zijn we negen jaar verder en heeft de 37-jarige Torhoutse de poëzie die ze in die turbulente tijden schreef, gekoppeld aan eigen beeldende kunst.

Het resultaat van al dat schrijven, tekenen en schilderen is van eind september tot en met eind oktober te zien in de stedelijke bibliotheek in de Ravenhofstraat, waar ze haar gedichten en plastische werk mag exposeren. De poëzie heeft ze trouwens gebundeld in het boekje Beeld van een vrouw, dat ze in eigen beheer uitgegeven heeft bij Boekscout in Nederland. Het kost 14,99 euro en is verkrijgbaar in de Standaard Boekhandel op de Burg (na bestelling), online via Bol.com en bij de auteur zelf: heidi.deschynck@hotmail.com. De opening van de tentoonstelling – en tegelijk ook de officiële voorstelling van de dichtbundel – heeft plaats op zaterdag 29 september om 10.30 uur in de bib. Het stadsbestuur biedt een receptie aan. Heidi zal een aantal gedichten voordragen en ook een zelfgeschreven lied zingen, op de piano begeleid door stadsgenoot Dominique De Ruyter.

Het sleuteljaar 2009

Heidi woont in de Zwaluwstraat op de wijk De Goede Herder en is de moeder van Malisha, een dochter van 13. Boven in haar huis, waar ze haar creatieve werkruimte heeft, is het momenteel een drukte van jewelste. Want een tentoonstelling voorbereiden, heeft nogal wat voeten in de aarde.

“Ik ben oorspronkelijk uit Koekelare afkomstig en heb de studies van kleuteronderwijzeres gevolgd”, zegt Heidi. “Ik sta echter niet in het onderwijs, maar werk sinds dertien jaar in de Torhoutse kinderopvang Kornuit, dicht bij mijn deur. Ik schrijf al van jongs af. Als meisje van 12 kreeg ik een dagboek van mijn tante en sindsdien zet ik mijn dagelijkse reilen en zeilen op papier. Ik hou nog altijd een dagboek bij.”

2009 werd voor Heidi een sleuteljaar. “Een jongen van mijn leeftijd stierf in een ongeval en dat vreselijke feit deed me nadenken over mijn eigen leven. Ik besloot voor een ander soort bestaan te kiezen en resoluut op zoek te gaan naar mijn ware ik en naar de ware liefde. Ik heb mijn relatie verbroken en een zware periode doorgemaakt. Met heftige emoties. Toen zijn de gedichten gekomen. Ze vloeiden zomaar uit mijn pen. Ik heb ze nu in mijn boek gebundeld en aangezien ze autobiografisch zijn, stel ik me heel kwetsbaar op. Ik ben er recenter ook beeldende kunst bij gaan maken, met de komende tentoonstelling tot gevolg. Een maand lang kan iedereen ze gratis in de bib bezichtigen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier